OVO NISTE ZNALI O SRPSKOJ ZASTAVI! Postoje stvari koje NIKAKO NE SMETE da uradite sa TROBOJKOM – a imamo ih DVE

grb

Foto: AP/Tanjug

Kad se srpski narod veseli, pravi svadbu, krštenje, proslava ne može da prođe bez muzike, pucanja iz oružja i mahanja zastavom. Slično je i na utakmicama. Kad su na vrhuncu euforije, Srbi obavezno dižu tri prsta, ističu državna znamenja, mašu zastavom ili se čak ogrću njom.

U tim trenucima mnogi od njih ne misle o zakonu. A možda i ne znaju da zakon o državnim znamenjima kaže:

– Državnu zastavu sa grbom mogu da upotrebljavaju samo državne institucije, ne i građani.

Razliku između državne i narodne zastave objasnio je heraldičar Dragomir Acović.

– Narodna zastava je trobojka bez grba, a državna je kad na trobojci postoji i mali grb, to je osnovna razlika. Zakon je predvideo da državnu zastavu koriste sve državne institucije, ali ne i građani. Kad se istakne državna zastava, treba da bude izvesno da se radi o nekome ko je po ustavu i zakonu ovlašćen da govori i predstavlja državu, što običan građanin nije. Državna zastava je znak ponosa i njenim specifičnim i ekskluzivnim simbolom žele da se posluže mnogi, ali to ne znači da od državne zastave treba napraviti navijačku ili svadbenu – kaže Acović.

SERGEJ TRIFUNOVIĆ BEZ DLAKE NA JEZIKU: Đinđić nas je prodao 1997. Nikada mu to nisam oprostio!

On upozorava i na to da se može videti nepravilno istaknuta vertikalna trobojka i na nekim državnim ustanovama, iako ona mora biti horizontalno postavljena.

Strogo je zabranjeno korišćenje pocepanih ili oštećenih zastava, podseća Hadži Nenad M. Jovanović, direktor Centra za istraživanje pravoslavnog monarhizma.

– Ne smeju se isticati ni pohabane zastave niti izbledele. Takođe, ne smeju biti postavljene tako da dodiruju tlo. Zakon vrlo jasno propisuje način korišćenja i postavljanja, a dešava se da ljudi haube automobila prekrivaju zastavom, stavljaju je na konferencijske stolove. Skandalozan je bio slučaj u rijalitiju kada je osoba igrala na zastavi. Nemam ništa protiv nje, mislim da joj nije bila namera da ponizi simbole države, ali je prizor bio skandalozan – zaključuje Jovanović.

(Dnevne.rs/izvor: Kurir.rs)