OVO JE SESTRA IZ ZVEČANSKE O KOJOJ BRUJI SRBIJA! Neće joj se dopasti ono što joj sledi

sestra

Vaspitačica zlostavlja decu – Đurđija Alempijević, Foto: Printscreen / Facebook

Protiv Đ. A. (23), medicinske sestre u Zvečanskoj koja je snimljena kako se bahato ponaša prema mališanima i slika ih, podneta krivična prijava za zlostavljanje i mučenje. Preti joj godinu dana zatvora, prenose beogradski mediji. 

Medicinska sestra Đ. A. (23) iz Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj, koja je zgrozila Srbiju kada je u javnost isplivao jezivi snimak na kome maltretira mališane u ovoj ustanovi, teretiće se za zlostavljanje i mučenje! Za ovo krivično delo zaprećeno je do godinu dana zatvora.

Na spornom snimku jasno se vidi kako Đ. A. jednom rukom tipka po mobilnom telefonu, dok drugom grubo i neprikladno drži dvogodišnjeg dečaka, štićenika Centra. Ona ga zatim bukvalno baca u krevetac kao da je reč o lopti, a ne detetu. Da stvar bude još gora, ona se potom okreće ka drugom mališanu i u lice mu unosi mobilni telefon, kojim ga slika nekoliko puta, što je nedozvoljeno.

Kako saznajemo u tužilaštvu, medicinskoj sestri bi pretila daleko veća kazna da ima status službenog lica.

– Nakon što je u javnost procurio snimak na kojem se vidi kako se Đ. A. grubo ponaša prema deci, ona je odmah suspendovana i brzo je pokrenuta istraga. Zbog svega što je uradila preti joj do godinu dana zatvora. Imala je sreće zato što po zakonu zdravstveni radnici nemaju status službenog lica, inače bi njena kazna bila znatno veća pa bi umesto ovih godinu dana služila čak tri godine u nekom od zatvora. Postoji mogućnost čak i da izbegne zatvorsku kaznu ako prizna krivicu. U tom slučaju tužilaštvo će joj verovatno ponuditi nanogicu, da kaznu odsluži kroz društveno koristan rad ili će samo platiti novčani kaznu – priča naš izvor iz tužilaštva.

U policiji kažu daje Đ. A. saslušana i da je utvrđena teška povreda pravila rada u ovoj ustanovi.

– Beogradska policija je, po nalogu Prvog osnovnog javnog tužilaštva, saslušala Đ. A. (23), koja je zaposlena u Zvečanskoj. Nakon saslušanja protiv nje je, po nalogu nadležnog tužilaštva, podneta krivična prijava zbog sumnje da je izvršila krivično delo zlostavljanje i mučenje. Sumnja se da je Đ. A. krivično delo izvršila nesavesnim radom i ophođenjem suprotno pravilima te ustanove prema dvogodišnjem dečaku o kome je bila dužna da se stara – saopštio je MUP.

SASLUŠANA MEDICINSKA SESTRA IZ ZVEČANSKE KOJA JE ZGROZILA JAVNOST U SRBIJI: Evo kako se branila

Zaštitnik građana Zoran Pašalić kaže da je u okviru svojih ovlašćenja pokrenuo kontrolu Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine.

– Kada smo odgledali snimak koji se pojavio na društvenim mrežama, na kome se nalazi osoba čiji je posao da brine o deci, videli smo da je postupanje radnice, blago rečeno, neadekvatno. Pritom, ona sve vreme nekome telefonira i slika decu. Zato smo pokrenuli postupak kontrole Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine gde je ona zaposlena. Ova ustanova ima rok od 15 dana da nam odgovori na sva pitanja, a vrlo je važno i otkriti ko je omogućio da se ta deca snimaju, jer ne samo da je ona slikala dete, već je neko drugi snimio i taj video. Po završenom postupku, saopštićemo naša saznanja o utvrđenim činjenicama i okolnostima u slučaju koji je snažno uznemirio javnost – rekao je Pašalić za Informer.

foto: Printscreen

Direktor Centra u Zvečanskoj Zoran Milačić suspendovao je nesavesnu radnicu čim je snimak došao do javnosti.

Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević poručio je da svi koji krše zakon treba da budu kažnjeni.

SRĐAN ĐOKOVIĆ OTKRIVA : Novaku su nudili državljastvo ove velesile! Evo kako im se ”zahvalio”

– Postupak će utvrditi da li ima odgovornosti. Lično sam naložio da svi koji rade suprotno pravilima i zakonu snose posledice i budu najstrože kažnjeni, što neće biti izuzetak ni u ovom slučaju. Briga o deci predstavlja prioritet, a Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Beogradu sa tradicijom odgovornog i adekvatnog ponašanja prema devojčicama i dečacima, korisnicima, predstavlja primer dobre prakse u postupanju prema mališanima. U skladu sa tim, svaki vid kršenja pravila određenih bazičnim programom rada i procedurama koje su ustanovljene automatski zahteva pokretanje ovakvog postupka i brzo reagovanje – rekao je Đorđević.

           

(Dnevne.rs/izvor: Espreso.rs)