OVO JE NAJVESELIJA ZGRADA U BEOGRADU: U naselju „Stepa Stepanović“ u 28 stanova ima čak 22 mališana (FOTO)

porodica

Foto: Vladimir Živojinović / RAS Srbija

Tačno vek pošto su vojnici u Timočkoj diviziji vojevali bitke za budućnost Srbije, i stanari u ulazu 8 istoimene ulice u „Stepi Stepanoviću“ vode borbu – u 28 domova imaju čak 22 dece. 

[adsenseyu5]

Slučajnost ili ne, tek u najponosnoj zgradi u prestonici niče prava vojna četa pošto 18 dečaka čuva četiri princeze. Tako je bilo i preksinoć, kada su Ratko, Boris, Aleksej i Đorđe bili najvredniji prilikom novogodišnjeg kićenja ulaza.

Stanari se zajedno sa decom spremaju za doček Nove godine

Foto: Vladimir Živojinović / RAS SrbijaStanari se zajedno sa decom spremaju za doček Nove godine

– Neki su bolesni, a drugi su otputovali na vikend van Beograda. Uglavnom do Nove godine svako od nas će na svoj način ulepšati hodnik pošto smo svi kao jedna porodica. Mi roditelji smo vršnjaci, a i deca su nam ista generacija. Svi mališani su od dva meseca pa do pet godina, osim Ivone, koja ima osam godina. Imamo i dve trudnice. Jedna će se poroditi do Nove godine, a druga do marta. Takođe, u zgradi su nam i tri mlada bračna para koja svakog trenutka mogu da postanu roditelji – smeje se Saša Zdravković, predsednik najmlađih stanara u prestonici.

Jedni drugima čuvaju decu, zajedno i slave

– Ovde im je kao u vrtiću. Često jedni drugima čuvamo decu. Zajedno ćemo proslaviti Novu godinu 26. decembra. Tada ćemo podeliti paketiće, ali moraćemo da nađemo novog Deda Mraza. Prošli put je otac jedne od komšinica bio Deda Mraz, ali ga je unuk prepoznao pa se rasplakao – priča Saša.
Detail

Jelka se sa sve Ratkom i Borisom našla za pet minuta na stolu u uglu hodnika, a ubrzo je dobila ukrasne trake, zvezde, kuglice i igračkice. Ostali mališani su zidove ulepšali balonima i sprejevima. Tek da se zna zbog koga je ova višespratnica tako vesela.

[adsenseyu1]

Ako je naslednicima kao u predškolskom, onda je roditeljima u zgradi kao u studentskim danima.

– Šalimo se da je ovo studentski dom, samo pet godina kasnije. Neki od nas se znamo i sa fakulteta. Svi smo uglavnom iz unutašnjosti, a uselili smo se u zgradu u isto vreme, pre dve godine. Zajedno smo letos napravili i pesak za decu ispred zgrade. Inače, među roditeljima imamo lekare, policajce, komunalne policajce, dizajnere, profesore, pa čak i jednog reditelja sa RTS-a, a najviše je inženjera – kaže Jelica Videnović i dodaje da skupština stanara podstiče natalitet u zgradi tako što svakog novog člana nagrađuje iz budžeta sa po 2.000 dinara.

Zajedno imaju 22 dece, ali nijedno ime nije duplirano osim Dimitrija.

– Razlika između njih je svega nekoliko meseci pa starijeg zovemo Dimitije I, a mlađeg Dimitrije II – smeje se Saša i ističe da u dva stana žive penzioneri, koji su se takođe uklopili u atmosferu vrtića.

(Marko Tašković /Blic)