OVO JE MONSTRUM IZ ŠAPCA: Ubio medicinsku sestru na pauzi, a onda seo u čekaonicu dok je ona umirala

ubica

Foto: Blic / Privatna arhiva
V.Vilotić, napadač

U prostorijama Medicine rada u Šapcu pacijent Vukašin Vilotić napao je i ubio medicinsku sestru Ljubinku Popović (55) danas, nešto posle 10 časova.

Naoružan nožem, Vilotić je medicinsku sestru napao na prijemnom odeljenju Medicine rada. On je došao da mu se prepišu lekovi i ušao je u ordinaciju gde je ona primala knjižice.

Kako saznajemo, u toku je bila pauza, a Ljubinka je stajala na prijemu. Vilotić je ušao, ubo je u vrat kuhinjskim nožem, a nakon toga izašao i mirno rekao: “Ja sam to uradio, ja sam bolestan.”

Ljubinku je našla servirka, koja je zatekla na podu prijemnog odeljenja u lokvi krvi. Kada je počela da vrišti, ostalo osoblje se okupilo, a Vilotić je ostao mirno da sedi u čekaonici.

Inače, Vilotić je bivši zatvorenik, a nije bio agresivan prema ostalima u prostorijama Medicine rada. U zatvoru je bio zbog saobraćajke

Još se utvrđuje kako je tačno došlo do napada, a zna se da je ubo kuhinjskim nožem nožem u vrat i presekao krvne sudove.

[adsenseyu1]

Nije bilo šanse da napadnuta sestra preživi, jer joj je presečen krvni sud, iako su je kolege odmah prebacile na urgentni prijem.

Medicinska sestra je u kritičnom stanju prebačena je bolnicu, nakon čega je preminula. Pacijent je uhapšen.

Predstavnici Ministarstva zdravlja i Lekarske komore Srbije osudili su danas napad u kome je ubijena medicinska sestra u Šapcu, a najavljeno je da će do kraja nedelje biti formirana komisija koja će raditi na svim slučajevima napada.

Posebna komisija za istraživanje slučajeva napada na lekare

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić najavio je da će do kraja nedelje biti formirana komsija koja će raditi na svim slučajevima prijave napada na zdravstvene radnike, kako na lekare, tako i na medicinske sestre.

”Očekujemo da predložena imena te buduće komisije, odnosno, radne grupe budu poznata do kraja nedelje”, rekao je Vekić novinarima.

Kako je objasnio, to radno telo će analizirati sve prijavljene slučajeve, ali i ukazao da ono neće moći da preduzme nikakve bitne korake bez adekvatne saradnje sa MUP-om i Tužilaštvom.

Direktorka Lekarske komore Srbije Vesna Jovanović rekla je da je ta komora zabeležila 11 napada na medicinske radnike prošle godine.

”Bilo bi dobro da dodje do toga da se unutar tužilaštva napadi na zdravstvene radnike tretiraju drugačije i da se uvek gone po službenoj dužnosti”

Vesna Jovanović, direktorka Lekarske komore Srbije

Ona smatra da se mora uvesti novo delo, koje postoji u drugim zakonodavstvima zemalja u regionu, a koje će glasiti kao napad na zdravstvenog radnika u vršenju zdravstvene delatnosti.

Jovanović je istakla da zdravstveni radnici u Srbiji, srećom, najčešće budu lakše povređeni u tim napadima, odnosno, da su uglavnom izloženi vredjanjima i lakšim povredama.

[adsenseyu1]

(Blic)