OVCA POLOŽAJNIK ZA BOŽIĆ! Da li mislite da je ovo najluđji srpski običaj? (FOTO) (VIDEO)

obicaj

Foto: Telegraf

U jednom selu u okolini Koceljeve, običaj je da umesto čoveka položajnik bude ni manje ni više – nego ovca

Za najradosniji praznik među pravoslavcima – Božić vezuju se brojni običaji koji se vekovima prenose s generacije na generaciju, no dobro je poznato da primat, ipak, drži onaj koji se tiče toga ko nam na Božić prvi ulazi u kuću.

Tu osobu od napretka u narodu zovu – položajnik.

Prema nepisanim pravilima, to bi trebalo da bude muška osoba, po mogućstvu dete, jer se veruje da su to osobe, koje će domu doneti sreću. Položajnik obavezno pozdravi dom i sve ukućane sa: “Mir Božji, Hristos se rodi”, a onda priđe vatri, uzme grančicu badnjaka i džara vatru govoreći:

– Koliko varnica, toliko zdravlja, koliko varnica, toliko sreće i veselja, koliko varnica, toliko parica – nabrajajući sve čega misli da u domaćinovoj kući treba da se umnoži…

[adsenseyu1]

Međutim, u selu Batalage u okolini Koceljeve vlada jedan, malo je reći – čudan običaj!

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Naime, umesto čoveka položajnik je u brojnim domovima, ni manje ni više – nego ovca!

Ekipa Telegrafa obrela se u jednoj kući iz ovog kraja, u kojoj je domaćin kao položajnika uveo ovcu. Prema našem prvom utisku životinji je i te kako prijao boravak u kući, a domaćin je o čudnom običaju imao samo reči hvale:

– Preko sto godina u ovoj kući ovca je svake godine položajnik. Dok mi unosimo badnjak, ona jede pšenicu – kaže on i dodaje:

– Veruje se da ako ovca bude položajnik, da će u kući biti mnogo ove životinje i da će doneti blagostanje, pogotovo što se moja porodica bavi ovčarstvom.

[adsenseyu1]

On je istakao i još jedan krajnje interesantan detalj u vezi sa time da ovce zapravo simbolišu – nevinost i da je ta “čistota” veoma važna za ukućane ispod krova pod kojim se živi.

Inače, nije redak slučaj po raznim krajevima, da se kao položajnik u kuću uvodi neka životinja.

Pogledajte video snimak:

Ostavite u komentarima da li znate da se u kuću kao položajnik uvodi još neka životinja osim ovce.

(Telegraf.rs)