Ovako možete pouzdano da saznate da li vam se dete drogira

Najveća smrtnost u Vojvodini
U Srbiji raste broj zavisnika od najrazličitijih droga, ali uskoro će roditelji, donošenjem uzorka kose deteta, moći pouzdano da saznaju da li im se dete drogira.

Na konferenciji u Specijalnoj bolnici za bolesti zavisnosti u Beogradu, danas je označen početak saradnje Specijalne bolnice i Instituta za sudsku medicinu, gde je konstatovano da su korisnici psihoaktivnih supstanci sve mlađi, ali da je prisutan trend smanjenja heroinskih zavisnika.

Saradnja ove dve institucije, između ostalog, treba da omogući roditelju, staratelju, da donošenjem kose deteta sazna da li je za poslednjih meseca dana uzimalo drogu, rekao je direktor bolnice Aleksandar Vujošević i naveo da se mogu raditi testovi i iz uzoraka urina, krvi, pljuvačke.

„Problem je što roditelji prvi posumnjaju, ali obično poslednji saznaju“, rekao je Vujošević i naveo da je cilj saradnje dve ustanove edukacija, prevencija i ukazivanje na narkomaniju kao veliki društveni problem.

Uzorci mogu i anonimno da se donesu, rečeno je na skupu i navedeno da saradnja započinje u okviru projekta „Unapređivanje prevencije i ranog otkrivanja zloupotrebe psihoaktivnih kontrolisanih supstanci u Republici Srbiji“.

Takođe, u okviru ovog projekta, zaposleni u bolnici moći će da prate da li pacijent koristi neki lek ili supstancu na svoju ruku.

Projekat finansira Ministarstvo zdravlja za period od godinu dana, ali zbog njegovog značaja očekuje se da će biti produžen.

[adsenseyu1][adsenseyu1]

(Tanjug)