Oskar Benedikt: EU odvaja 3,2 miliona evra za prihvat migranata u Srbiji (INFO)

AZILANTI

Migranti (Foto: centridamasco.eu)

Evropska unija će u narednih šest meseci do godinu dana pružiti više pomoći Srbiji za prihvat migranata i zato će uputiti 3,2 miliona evra, rekao je u Preševu zamenik šefa Delegacije EU u Beogradu Oskar Benedikt.

EU je u Briselu učinila prvi korak tako što je izdvojila 150.000 evra za nabavku hrane i higijenskih sredstava u prihvatnom centru, koji će biti dovoljni za oko 70.000 migranata koji se očekuju u naredna tri meseca, rekao je Oskar Benedikt novinarima nakon obilaska Prihvatnog centra za migrante, dodajući da će ta pomoć biti pružena preko Crvenog krsta.

Odlučeno je da se uputi pomoć lokalnim samoupravama u iznosu od oko 70.000 evra, koji će biti upotrebljeni isključivo za održavanje higijene u prihvatnim centrima u tim opštinama, rekao je Oskar Benedikt novinarima nakon obilaska Prihvatnog centra za migrante u Preševu.

[adsenseyu5]

Takođe, prema njegovim rečima, EU sprema i projekat vredan osam miliona evra koji će biti namenjen Srbiji i Makedoniji u vezi sa migrantima, prenosi Tanjug.

Napomenuo je da problem sa migrantima nije samo srpski, već da i te kako pogađa EU i naveo da je prošlog meseca na granicama EU bilo 167.000 migranata.

“Samo prošle sedmice, 21.000 migranata prošla je kroz Srbiju, što pokazuje da se broj ljudi koji dolaze iz ratom zahvaćenih područja povećava”, rekao je Benedikt.

Naglasio je i da se u Nemačkoj očekuje da broj migranata dostigne 750.000.

Benedikt je rekao da je EU zahvalna srpskim vlastima i lokalnim samoupravama zbog načina na koji se ophode sa migrantima, iako je naglasio da je svestan da niko od njih ne želi da ostane u Srbiji.

Zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji naveo je da je danas dobio informaciju da je samo proteklog meseca kroz Prihvatni centar u Preševu prošlo 30.000 migranata.

“Urađen je ogroman posao i čestitam svima koji su u njemu učestvovali”, rekao je Benedikt.

Smatra da Srbija mora da počne na vreme da sa priprema za hladne dane, jer će tada sve biti još teže, i pozvao je Vladu Srbije da već sada počne da se priprema u tom pravcu.

Benedikt je napomenuo da izgradnja velikog prihvatnog centra u Srbiji i dodeljivanje migrantima statusa izbeglica, sa kojima bi mogli lakše da se kreću u Evropi, nikada nije bilo na dnevnom redu EU.

[adsenseyu1]

(Tanjug)