ONO ŠTO POSEJEŠ TO ĆE I DA NIKNE: Ovako roditelji stvaraju NASILNIKE I DELIKVENTE

plac

Foto: Dnevne.rs /pixabay

Sigurno će se među vama pojaviti bar neko ko će da potvrdi da je dobijao batine i da mu ništa nije bilo, da su deca koja dobijaju batine bolje vaspitana… I sve to možda u neku ruku jeste tačno. Možda.

Deca kojoj je zaprećeno batinama i koja već znaju šta to znači sigurno će se možda (ali samo možda) lepše ponašati, i to je roditeljima super.

 

[adsenseyu5]

Ali, šta je sa njihovim unutrašnjim stanjem? Odlično, vi ste zadovoljni jer dete ne vrišti u samoposluzi, sve će dati da ne prospe sok ili vas iznervira bilo kakvim nestašlukom (koji je potpuno normalna stvar kada se radi o deci).

Imajte u vidu da nikad ne možete 100 odsto da znate šta je detetu u glavi. I imajte u vidu da oni koji su u detinjstvu dobijali batine često i sami postaju nasilnici. A zašto?

Zašto su naučili da je u redu rešavati problem nasiljem i istući nekoga kada smo ljuti na njega. Modrice postaju “normalne”, i za primanje i za nanošenje. Osveta i strah uvlače im se u malene kosti i oblikuju psihu i način razmišljanja, koje se još uvek nije pravilno razvila. Ono što ste im “posejali” u glavu, to će i nići.

A nići će pečeni delikvent. Čast izuzecima. Mislite da se psihopata, kriminalac i nasilnik rađaju u tridesetoj?

Znate šta još uče iz batina? Da je i takva pažnja bolja nego nikakva. I tu imamo ženu koja ne ostavlja svog nasilnika. Imamo tinejdžerku koja u 16-oj dozvoljava dečku da je ošamari zbog fotografije na Fejsbuku, jer i tata to nekad uradi mami. A i dalje su zajedno.

Tu imamo i novopečene roditelje koji će onda reći “pa i ja sam dobijao batine, pa mi ništa ne fali”. A fali ti. Čim ne znaš drugačiji način, sigurno ti fali. Vaspitanja, zdravog razuma, ne znam šta, ali nečega fali. Takvi roditelji će tući svoje dete, vašeg unuka ili unuku.

 

[adsenseyu1]

Duša će vas boleti zbog krokodilskih suza na lepom, bucmastom licu, ili licu depresivnog tinejdžera, ili lepe, prestravljene devojke. A šta ćete reći, kako ćete sprečiti? Hoćete li reći: “Ja sam grešio/la?”

plac

Foto: Dnevne.rs /pixabay

Trudite se da budete dobar roditelj, a dobar roditelj je onaj koji se trudi, ulaže i vreme i sebe u vaspitanje deteta, a ne treži kraća i privremena rešenja sa nesagledivim posledicama.

Upamtite – kao što reče poznati srpski dečji psihijatar Svetomir Bojanin: “Da je batina dobra, ne bi izašla iz raja!”

 

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs/Izvor:B.M.,Stil.Kurir.rs)

 

[adsenseyu2]

1 Comment on "ONO ŠTO POSEJEŠ TO ĆE I DA NIKNE: Ovako roditelji stvaraju NASILNIKE I DELIKVENTE"

  1. WrVdiU very nice put up, i actually love this web site, carry on it

Comments are closed.