ONI SU ZADUŽILI SRBIJU: Danas slavimo dva velika sveca, caricu Milicu i Svetog Stefana Visokog (INFO)

ikone

Foto: Printscreen

U Srbiji se danas slave dva velika sveca, Sveti Stefan Visoki i njegova majka kneginja, u narodu poznatija kao carica Milica.

Sveti Stefan Visoki bio je sin svetog kneza Lazara i kneginje Milice. Bio je zaštitnik hrišćanstva na Balkanu u najtežim danima.

Nakon očeve pogibije u Kosovskom boju 1389. godine, kao maloletan je došao na vlast i uz pomoć majke Milice Hrebeljanović je vladao do svog punoletstva 1393. godine. Osnovao je krasne manastire Manasiju i Kalenić. Posle mnogih trudova i nevolja umro je 1427. godine.

[adsenseyu1]

Sveta carica Milica vodila je poreklo od svete loze Nemanjića, a u monaštvu je nazvana Evgenija i Efrosinija. Bila je ćerka čuvenog topličkog i polimskog vojvode Vratka, poznatog u srpskom narodu kao Jug Bogdan. On je vodio poreklo od Vukana, najstarijeg sina Svetog Nemanje.

Vojvoda Vratko je bio veliki velikan na dvoru srpskog cara Dušana Silnog, pa zato je i njegova ćerka Milica u detinjstvu stekla najbolje hrišćansko i carsko vaspitanje. Po prirodi je bila blagorodna, čestita i mudra, a u pobožnosti je prednjačila u svom rodu.

-foto-printscreen

Kao careva rođaka, često je bila na Dušanovom dvoru i kad je odrasla car je udao za jednog od svojih vitezova, za vojvodu Lazara Hrebeljanovića.

Sa Lazarom se Milica najpre srela u krajevima svog oca, tamo gde je ona kasnije podigla svoju zadužbinu Ljubostinju. Još tada su se njih dvoje iskreno zavoleli, a kasnije sklopili česni brak. U ovom braku koji je zaista bio Bogom blagosloven, njih dvoje su podsticali jedno drugo u vrlinama i pobožnosti. Lazar ništa manje od nje nije bio pobožnog i miroljubivog duga, a zbog toga je udostojen od Boga svetosti i mučeničkog podviga i venca.

[adsenseyu1]

(EPK/Crkveni kalendar)