ONA JE NAJLEPŠA SRPSKA KNJIŽEVNICA: Ima samo 26 godina, a napisala je 8 romana! (INFO)

pisac

Dnevno.rs/Petar Marković

Ako šetajući galerijom Hale 1 na ovogodišnjem Sajmu knjiga “nabasate” na najlepši i najveseliji štand, i zapitate se ko to stoji iza”romantičnog” pulta izdavačke kuće “Urban Art”, možda ćete se iznenaditi kad saznate da je u pitanju jedna divna dama, koja je napunila tek 26 godina, a već može da se pohvali osmim romanom.

[adsenseyu5]

 – “Oduvek” je roman koji obrađuje temu grešne ljubavi i postoji li uopšte ona, ili je u ljubavi svaki greh oprošten. Radi se o nastavku romana “Zauvek”, ali može da se čita i odvojeno – junaci su isti, a priča je potpuno drugačija.  Ono što je prekretnica u mom pisanju jeste da je roman prvi put nekome posvećen – napisala sam ga za sve žene koje su nekada nekome bile pogrešne. Na ovom Sajmu predstavila sam i specijalno izdanje – četiri moja romana u jednom (“Beograđanka”, “Beograd”, “Zauvek” i “Oduvek”), koja dolaze u pravom ženskom, “luskuznom” pakovanju – započela je priču.

Privatna arhiva

Ali, to nisu sve novine koje je “Urban Art” ove godine predstavio; najavili su i jednu divnu ideju koja je već zaživela. Naime, Tamara je rešila da proširi izdavački spektar, i kao izdavač i urednik stane iza svojih mladih, neafirmisanih kolega.

Izdavačka knjiga “Urban Art”, koju sam ja i otvorila, ima novog pisca i započinjemo sa jednim novim poglavljem u radu – planiramo da publici predstavimo mlade autore. Prvi put jednu knjigu potpisujem kao urednik, a ne kao pisac i to je najveća novina. U pitanju je roman “Rekvijum za Adama”, psihološki triler i teška životna priča mladog pijaniste koji je odustao od svojih snova usled pritiska društva. Autor knjige je je Aleksandar Đuričić Ash, i on jeste mlad autor, ali samo po godinama, zapravo je veoma zreo pisac kog porede čak i sa  Dostojevskim – kaže Kučan.

 Pisanje je sloboda

Naša sagovornica započela je sa pisanjem dok je bila još praktično devojčica, pa je uspela da sa svega 26 godina bude već iskusan i uspešan pisac. Kaže da je u početku pisanje za nju predstavljalo beg od “surove” stvarnosti, a vremenom je postalo potpuna sloboda.

Umesto da spavam i funkcionišem kao normalna svet, ja sam “ludački” pisala, i razmišljala kakav život i sudbinu da udahnem svojim junacima. Za mene je pisanje danas zapravo jednaka slobodi. I dalje živimo u jednom vremenu u kom smo stalno okruženi nekakvim normama, etiketama i pravilima. Pisanje pruža slobodu da promenite stvari, mogu da sedim u Beogradu, a otputujem na bilo koje mesto u svetu i proživim na stotine živote koje nikada ne bih živela… Nekada sam bila tužna tinejdžerka,  odbačena od društva, ali kroz moje junaknije, ja sam uspela da prebrodim taj pirod i da se ne obaziram više na psihičko vršnjačko nasilje, koje je bilo užasno. Pisanje mi je otvorilo vrata novog sveta.

[adsenseyu1]

Ova atraktivna dama ističe da premda većinu čitalačke publike čine mlade žene u 20-im godinama, taj “trend” polako počinje da se menja. Romani “Kapija” i “Peščani sat” doneli su starije čitaoce, ali i mušku publiku, ali tinejdžeri se najčešće opredeljuju za romane “Beograđanka” i “Made in Beograd”, koje je napisala kada je i sama bila njihovih godina. Ona ističe da je fokus njenih romana na ljubavi, kao na “kategoriji” koja je bliska svima i koju svi razumeju.

Trudim se da društvene fenomene i situacije ispričam kroz prizmz ljubavi, jer možda ne mogu svi da razumeju homofobiju ili kako je to biti ugrožen od starne drugih ljudi, ali svako može da razume ljubav. Svaki čovek je nekad voleo i voli, i možda neko ne razume na primer imigraciju, ali kada to stavite u kontekst ljubavi to se mnogo lakše shvati – akcentuje Tamara.

 

 Šta čini jednu pravu Beograđanku

Tamarin prvi roman jeste “Beograđanka”, nakon koga je objavila i svojevrsni nastavak istog “Made in Beograd”, a oba nas uvode u u svet mladih ljudi u prestonici i njihovim tajnama. Baš zato upitali smo mladu književnicu kakve su to prave Beograđanke?

Roman “Beograđanka” pisala sam na krilima svojih snova, rušeći prepreke i “noseći” sve pred sobom. Želela sam da opišem tipičnu tinejdžerku koja je potom izrasla u jednu pravu, pametnu Beograđanku, koja zna šta želi i šta može. Danas, ne samo Beograđanke, već i uopšte žene sa Balkana, čini STAV, samo je pitanje koliko je žena hrabra da ga pokaže. Ono što ipak Beograđanke izdvaja od drugih jeste što one uvek znaju kako, zašto i zbog čega nešto misle. 

Izdavačkoj kući “Urban Art” ovo je treća godina na  Sajmu knjiga, a Tamara ističe da je u pitanju ogromna privilegija, te da je beskrajno zahvalna životu i svetu što ima priliku da se predstavi kao jedan od autora i izdavača na ovoj, sada već kultnoj manifestaciji.

Sajam knjiga je jedinstvena prilika da se susretnete sa svima onima koji su sa druge strane mojih romana. Susret sa ljudima koji vole tvoja dela, pogled oči u oči sa njima, razmena lepih komentara – to su predivna iskustva. Ne postoji ta nagrada ili književna kritika koja može da ti bude vetar u leđa kao kada neko dođe sa tvojim romanom i ispiše na poslednjoj stranici pitanja za tebe ili zatraži posvetu. Svake godine silno želim da detaljno obiđem Sajam, nažalost uvek ugrabim vreme da tek malo pre zatvaranja obiđem i ostale štandove, ali ću sebi svakako priuštiti nekoliko kvalitetnih knjiga i romana, koje već dugo želim da pročitam – naglasila je beogradska književnica.

Tamara kaže da i pored čitavog uspeha i dostignuća, još uvek nije ostvarila sve svoje snove.

Problem snova je što kada ih ostvariš, “sroje” se novi. Snovi nikada ne prestaju, oni se u stvari ostvarivanjem umnožavaju i uvek možeš da ih nadograđuješ i dopunjuješ. Moj novi san je projekat u okviru “Urban Arta”, koji je planiran na proleće, a biće posvećen mladima autorima koji do nisu ništa objavljivali. Takođe, imam i ideju da organizujem besplatnu radionicu kreativnog pisanja, gde bi se svi zainterosovani osposobili da budu pisci, ne samo kada su talenat i veština u pitanju, već i tehničke stvari – zaključila je ova simpatična plavuša.

Ne zaboravite da obiđete njen štand, uživaćete! 😉

(Stefana Pavlović /Dnevno.rs)