ODLAZAK MAJSTORA KLARINETA Preminuo Božidar Boki Milošević

muzičar

Foto: Printscreen/youtube

Poznati srpski klarinetista Božidar Boki Milošević preminuo je večeras u bolnici u Beogradu u 87. godini.

Milošević je bio šef Narodnog orkestra RTS, profesor Muzičke škole “Josip Slavenski” i član Beogradske filharmonije.

Božidar Boki Milošević rođen je u Prokuplju 1931. godine, a muzikom je počeo da se bavi od 1950. godine, kada je zahvaljujući čuvenom violinisti Vlastimiru Pavloviću Carevcu počeo da svira u orkestru Radio Beograda. Diplomirao je i magistrirao na Muzičkoj akademiji u klasi profesora Brun Bruna.

“Za mnoge si bio umetnik, za nas “samo” naš tata”, objavila je na svom Fejsbuk profilu povodom smrti oca Bokijeva ćerka, Gordana Jovićević.

NAKON DRAME, OGLASILA SE I SESTRA LUKE LAZUKIĆA: Zato sam ja ovde (FOTO)

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja, a među njima i Nagradu za životno delo za sveukupan i izuzetan doprinos očuvanju srpske tradicije i kulture, koju mu je dodelilo Udruženje za negovanje tradicije i očuvanje baštine Niša.

“Odlazeći često u Leskovac kod rođaka po majci slušao sam taj melos, veoma jedinstven i specifičan, i tako zavoleo klarinet i zvuk koji njime proizvodim. Svirao sam na početku oko šest godina violinu, a od 1947. ne razdvajam se od klarineta. Ako izistinski želite da naučite da svirate, za jedan instrument potrebna su dva života”,  pričao je novinarima Božidar Boki Milošević.

Za njim je ostalo četvoro dece, od kojih se troje uspešno bave muzikom. Sin Milan je takođe klarinetista i živi u Vankuveru, a ćerke Ksenija i Tijana su koncertmajstori Beogradske filharmonije.

REČI KOJE BOLE: Kristina Bekvalac se PRVI PUT oglasila nakon što je njena sestra Nataša BRUTALNO PRETUČENA (FOTO)

“Moram jedno da naglasim: svaki čovek, bez obzira na to kojim se poslom bavi, koliko je uspešan u svojoj karijeri i u ličnom životu, niko je i ništa ako nije uspeo da od svoje dece napravi prave uspešne i ostvarene osobe – pričao je Milošević o porodici.

(Dnevne.rs/Kurir.rs/Izvor: Blic, N.G.)