OD PONEDELJKA SVIMA PO 100 EVRA: Evo kome je novac već na računu i kako podići sredstva

novac

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Iz Ministarstva kažu da će država dnevno isplaćivati po pola miliona građana.

Za jednokratnu novčanu pomoć od 100 evra prijavilo se više od 3,8 miliona građana Srbije. Penzionerima je ta pomoć već isplaćena, novac danas leže na račune oko 160.000 korisnika socijalne pomoći, a ostalim građanima, koji su se prijavili onlajn ili telefonskim putem, novac će početi da se isplaćuje od ponedeljka, 25. maja.

Do sinoć se prijavilo 3.880.000 građana Srbije da primi novčanu pomoć u iznosu od 100 evra. U tu brojku ne ulaze penzioneri i one koji primaju novčanu socijalnu pomoć, to je oko 5,8 miliona građana koji su se prijavili ili primili novčanu pomoć.

Očekuje se da će do 1. ili 2. juna biti završene sve isplate za one koji su se prijavili za pomoć od 100 evra.

NOVI PROPISI: Proslave u Srbiji od SREDINE JUNA, objavljeno koliko gostiju možete imati

Iz Ministarstva podsećaju je da je poslednji rok za prijavu 5. jun, a da će onima koji se budu prijavili poslednjeg dana novac biti isplaćen na račune banaka do 7. juna.

Kako podići novac

Prijavljivanje i onlajn i telefonom, je vrlo jednostavno i traje manje od minuta, a građani prilikom prijave ostavljaju svoj jedinstveni matični broj (JMBG), broj lične karte i banku u kojoj imaju otvoren račun, na koji će im biti uplaćeno 100 evra.

Ukoliko državljanin nema tekući račun, potrebno je da se pri podnošenju prijave izjasni u kojoj banci želi da mu se otvori jednokratni namenski račun – ili da tu banku izabere sa spiska prilikom onlajn prijave, nakon čega će račun automatski biti otvoren, bez ikakvih troškova. Nakon podizanja novca, namenski račun će biti ugašen.

Jedno od važnih pitanja je i da li sredstva sa namenskog računa moraju da se podignu u gotovini na šalteru banke ili mogu direktno da se preusmere na neka plaćanja.

POTPREDSEDNIK FIFA: Ako se Novak ne bude vakcinisao, neće igrati turnire!

– Sredstva sa namenskog računa se podižu u gotovini. Nakon što sredstva budu podignuta, namenski račun, koji je otvoren samo u tu svrhu, biće ugašen. Ipak, državljanin nije ograničen, te može da u ugovornom odnosu sa bankom definiše i dodatne usluge koje bi koristio kod konkretne banke, a koje bi se odnosile na navedena sredstva – navodi se u zvaničnom objašnjenju.

Korisnicima socijalne pomoći danas uplata

Korisnici socijalne pomoći mogu podiči iznos od 100 evra koji im je danas automatski uplaćen na račun. Dok se socijalna pomoć prima po porodici, pomoć od 100 evra biti isplaćena svakom punoletnom članu porodice.

Svaki član porodice koji je punoletan dobio je 100 evra na svoj račun, a ako nije imao račun, otvoren mu je namenski račun u Poštanskoj štedionici.

Vreme je da otvorimo oči: Bolna slika Jovana Memedovića koju Srbija odbija da vidi (FOTO)

Jednokratnim ovlašćenjem do novca

Penzionerima i svim građanima koji zbog zdravstvenog stanja ili drugih opravdanih razloga ne mogu lično da podignu novac na ime jednokratne pomoći od 100 evra, omogućeno je da u poslovnim prostorijama banaka i JP Pošte Srbije novčana sredstva sa posebnog namenskog računa budu isplaćena ovlašćenom licu, na osnovu jednokratnog ovlašćenja.

 

(Dnevne.rs/Blic.rs)