OD NAREDNOG MESECA STROŽE KAZNE: Za dete u krilu 30 dana robije! EVO KOJE SU NAJNOVIJE IZMENE! (TABELA – INFO)

saobraćajac

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Zatvor za vožnju mališana na prednjem sedištu mogu da zarade i vozač i suvozač ukoliko se ne izvuku s novčanom kaznom, koja može iznositi i do 120.000 dinara

Ako vozač prevozi dete u krilu, moraće da plati od 100.000 do 120.000 dinara, ili čak zaglavi zatvor od najmanje 15 dana, a ukoliko mališana tokom vožnje u krilu drži suvozač, biće kažnjen sa 20.000 do 40.000 dinara ili robijom do 30 dana!

Ovo su samo neke od novina koje predviđa izmenjen Zakon o bezbednosti saobraćaja, koji su poslanici usvojili pre dva dana, a koji će početi da se primenjuje od 1. aprila.

Vozači ubuduće neće smeti da popiju koju više jer je dozvoljena količina alkohola u krvi smanjena sa 0,3 promila na 0,2, a ko premaši ovaj nivo, zaprećena mu je kazna od 10.000 do 120.000 dinara, ili zatvor od 30 do 60 dana, ili kazna rada u javnom interesu od 240 do 360 sati, kao i 14 do 16 kaznenih poena i devet meseci zabrane upravljanja vozilom.

Ista kazna zaprećena je i za preticanje kolone preko pune linije, dva ili više prolazaka kroz crveno svetlo za manje od 10 minuta.

“NIKOME SE NE JAVLJA”: A ono što su komšije rekle o Dubravki Mijatović, poznatoj glumici se nikako NEĆE SVIDETI

Duplirana je i kazna za nevezivanje pojaseva, koja će ubuduće iznositi 10.000 dinara, koliko će biti i kazna za telefoniranje u toku vožnje.

Olakšica je, međutim, što se preticanje sporih vozila (bicikala, radnih mašina, traktora, motokultivatora, zaprežnih vozila) preko pune linije više ne smatra prekršajem.

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović očekuje da će oštrije kazne naterati mnoge vozače da poštuju saobraćajne propise.

– Pojedinci tvrde da je država to preduzela kako bi punila budžet, moja poruka njima je: „Vežite pojas, nemojte držati mobilni u ruci, vozite trezni i nećete puniti budžet!“

VELIKI NEDELJNI HOROSKOP ZA PODZNAKE: Očekuje nas mnoštvo izazova, ali borićemo se za za sebe, za svoje snove i emociju koju osećamo (ASTROLOGIJA)

Profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić, ipak, nije toliko optimističan i veruje da su za neke prekršaje potrebne još strože kazne da bi bezbednost saobraćaja bila povećana.

– Što se tiče telefona, potpuno bih zabranio telefoniranje u toku vožnje, kakav hends fri? Ili za to uvesti kaznu do 120.000 dinara – smatra Vujanić.On zaključuje da kazna za prljavu registarsku tablicu ostavlja mogućnost za maltretiranje vozača.

Veliki brat

VIDEO-NADZOR NA TEHNIČKOM

Od aprila je obavezno uspostavljanje video-nadzora prilikom tehničkog pregleda, koji će posebnim programom biti povezan sa MUP. Takođe, video-nadzor je predviđen i za polaganje vozačkog ispita u auto-školama.

(Dnevne.rs /Izvor: Kurir)

7 Comments on "OD NAREDNOG MESECA STROŽE KAZNE: Za dete u krilu 30 dana robije! EVO KOJE SU NAJNOVIJE IZMENE! (TABELA – INFO)"

  1. dusan kalaicic | 26. марта 2018. at 18:36 |

    u auto skolama vec postoji video nadzor

  2. A šta je sa vozačima koji su skinuli katalizatore, sa vozačima koji nemaju zimske gume. Koji voze vozila koja su jos pre 10 godina trebala da budu reciklirana. Kod nas je sve naopako. Umesto da bude olakšica tj subvencija za kupovinu novih kola ovde olakšice imaju vozači socijalnih tj krš vozila.

  3. Standardno glupiranje… nece nikakve kazne pomoci, kao sto ni smrtna kazna za dzeparenje nije pomogla. Najvise se dzeparilo bas na javnim vesanjima dzeparosa. Ljudi ne veruju u Boga i to je problem kod nas.

  4. prljave tablice,znači li to kad pada kiša i sneg da treba svakih 100m da se stane i očiste tablice

  5. Opet kazne kao na pijac. Zasto je kazna od , do.Zar postoji razlika drzati dete u krilo za volan te treba da se neko kaznjava od , do.Sta treba da presudi da li ceneko biti kaznjen od a sta kaznom do. Sto nije jedinstvena kazna da se ne pogadja sa sudijom kao na pijac ida onaj ko ima veze bude kaznjen od a ko nema do.

  6. Kazna za nevezivanje pojasa je zaprecena sa 10,000 din i to sto nikog direktko time neugrozavamo u saobracaju dog svaka persona sa visokim stiklama za volanom ugrozava i sebe i sve ucesnike u saobracaju i zato nije predvidjena nikakva kazna. Neznak kome je palo na pamet da kaznjava roditelje sa malom decom sa toliko zaprecenom kaznom a kukamo da nas je snasla bela kuga ka mi cemo se sami istrebiti na taj nacin.

  7. Uvek je bilo tako i ostaće oni koji imaju pare i besan auto oni i prave prekršaje jer njima nije bitna bezbednost drugih u saobraćaju jel misle da ako imaju pare da mogu sve..a ova sirotinja što vozi krseve oni i voze pažljivije jer nemaju novca da plate kaznu..zato nije rešenje udarati po džepu već oduzimati dozvolu za svaki prekršaj onda bi mnogo više mislilo o bezbednosti saobraćaja. .Neke stvari se nemogu platiti novcem a ovaj zakon je upravo naklonjen vozačima koji imaju novac i njima nije važno dali su ubili nekoga jer će to moći da plate..država mnogo greši njima je važnije da pune budžet nego da stvarno preduzmu prave korake za bezbednost saobraćaja. .

Comments are closed.