OD 1. SEPTEMBRA NIŠTA NEĆE BITI ISTO: Velika promena čeka đake, povlašćeni biće jedino MATURANTI

đaci

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Učenici mlađih razreda moraće da obiđu celu Srbiju i da pišu izveštaje nakon đačkih putovanja, dok će u strane zemlje ići samo učenici završnih razreda srednjih škola

Novi pravilnik o đačkim ekskurzijama počeće da se primenjuje početkom nove školske godine, od 1. septembra, a ubuduće će u čarima inostranstva moći da uživaju samo maturanti srednjih škola, dok će učenici nižih razreda obilaziti lepote Srbije. Još jedna velika novina jeste i to da će svi đaci nakon povratka sa puta biti u obavezi da napišu referat o oblastima i mestima koja su obišli!

Ovaj pravilnik, koji je izradilo Ministarstvo prosvete, predviđa da će Beč, Atinu ili Rim moći da vide samo maturanti srednjih škola, učenici mlađih razreda osnovnih i srednjih škola neće moći da putuju u strane zemlje, a mogućnost da posete Republiku Srpsku imaće samo učenici sedmog, osmog razreda i učenici srednjih škola, i to samo jednom u toku školovanja.

Temeljan plan

Ideja je da se đačkim putovanjima i ekskurzijama vrati prvobitni smisao, ali i da se ona temeljnije planiraju. Kao zadaci ekskurzije, pravilnikom su definisani proučavanje objekta i fenomena u prirodi, uočavanje uzročno-posledičnih odnosa u prirodnim i društvenim uslovima, razvijanje interesovanja za prirodu, upoznavanje načina života i rada ljudi pojedinih krajeva, kao i razvijanje pozitivnih socijalnih veština. Pravilnik predviđa i da se učenici unapred upoznaju sa mestom u koje odlaze.

NAJOPASNIJA NAMIRNICA KOJA JE ČESTO NA SNIŽENJU: Stalno je jedemo, a niko vam neće reći da može biti OTROVNA!

Ministar prosvete Mladen Šarčević ranije je izjavio da je pravilnik o ekskurzijama dobra pedagoška praksa i da bi učenici, putujući po Srbiji, trebalo prvo da upoznaju svoju domovinu. On je rekao da je ekskurzija oblik nastave, tako da deca treba na rekreativnoj nastavi i na ekskurzijama da gradivo koje su učili kroz razne predmete provere na terenu, da upoznaju svoju zemlju, a svet kada postanu maturanti.

– Deca će prvo putovati u svojoj zemlji. Srbija je podeljena na osam regija – Vojvodina, regija zapadne, centralne, južne, istočne Srbija, beogradska regija. Za osam godina osnovne škole moraju da obiđu celu Srbiju. Mogu da zamene svoju regiju za Republiku Srpsku, što smatramo da je blisko nama – objasnio je Šarčević.

Roditeljski sastanci

Ministar je naglasio i da će biti priprema roditelja i dece o ponašanju na ekskurziji:

– Bezbednost je na prvom mestu. Obavezno upoznavanje učenika o konzumiranju alkohola. Roditelji će imati ozbiljne sastanke, a ukor će moći da se stekne i na ekskurziji!

Za odlazak dece na ekskurziju ubuduće će morati da se raspiše tender, a ne samo javni poziv kao do sada, a u komisiji koja će određivati koje su ponude najpovoljnije moraju biti i roditelji i zaposleni u školi.

Neophodno dostaviti
PODACI O ZDRAVSTVENOM STANJU UČENIKA

Pravilnik strogo zabranjuje konzumiranje alkohola i opojnih sredstava za sve učesnike putovanja, a sve dnevne aktivnosti, osim prevoza, utvrđene programom ekskurzije moraju biti realizovane do 24 časa.

PLAKAĆETE OD SMEHA: Svatovi zaigrali na srpskoj svadbi, a gospodin je odigrao kolo u gangam stilu (VIDEO)

– Za putovanja duža od dva dana neophodno je da roditelj dostavi podatke o zdravstvenom, fizičkom i psihičkom stanju učenika, koje izdaje izabrani lekar/pedijatar na osnovu zdravstvenog kartona. Tajnost podataka o zdravstvenom, fizičkom i psihičkom stanju učenika mora biti obezbeđena i o ovome se stara direktor škole, odeljenjski starešina i lekar – navodi se u pravilniku.

     

(Dnevne.rs/izvor: Kurir.rs)