NOVAK ĐOKOVIĆ ZA FIGARO: Ponosan sam što sam Srbin i predstavljam Srbiju!

tenis

Foto: Reuters

Najbolji svetski teniser Novak Đoković rekao je da uživa u tome što nosi pritisak favorita na svakom turniru.

“Prolazim kroz najlepše godine karijere i zahvaljujući tome stalno osećam da sam favorit i da je na meni pritisak. Ipak, naučio sam da živim sa tim, privilegija je biti u takvoj situaciji jer je to nagrada za sav trud koji sam uložio.

[adsenseyu6] —Cenim taj pritisak“, rekao je Đoković, koji uskoro puni 29 godina. Na pitanje da li se nekada oseća kao robot, mašina ili superheroj, Novak je odgovorio:“Oh, ne, ništa od toga, volim da provodim vreme u prirodi. Volim da gradim stvari od temelja, da isprobavam nove ideje i da postavljam neke temelje, nešto što će ostati iza mene… Nikada nisam bio “jak” sa kompjuterima, tehnologijom, više volim da sam u realnom životu. Nema tajne moje hladnokrvnosti, to je rezultat dugog procesa sazrevanja i kao čoveka i kao igrača. To je došlo sa iskustvom igranja mečeva na visokom nivou – želja za pobedom i postizanjem ciljeva omogućuje mi da pronalazim nove motive i inspiraciju“.

Na molbu da uporedi tenis sa sportovima poput šaha ili boksa, kao i sa npr. pozorišnom predstavom, Đoković je rekao:

“Odlično pitanje, u tenisu možda ima sve tri stvari. To je intenzivna bitka, ali bez kontakta, moraš da pobediš protivnika tehnički i strateški, a možda je malo i kao komedija jer moraš da vodiš računa o govoru tela.

Moraš da pokušaš da razumeš slabosti protivnika, a da pri tom ne otkriješ svoje. Istovremeno je to i unutrašnja borba, pronalaženje mira“.

Na pitanje koliko mu znači što je “simbol nove Srbije“, kako je formulisao novinar, Novak je odgovorio:

“Čast mi je i privilegija da predstavljam svoju zemlju gde god da budem – teniser može da bude primer deci u Srbiji, ali i bilo gde drugo.

Moja zemlja prošla je kroz mnoge teškoće u poslednje tri decenije i zaista cenim tu ulogu koju sport omogućuje, da se zemlja predstavlja na drugačiji način.

Kroz sport mogu da pokažem karakter i snagu Srba, snagu koja nam je omogućila da prebrodimo teške periode rata i sankcija.

Ponosan sam što sam Srbin i ponosan sam na to što me zemljaci vide kao uzora svojoj deci, trudim se da uvek imam to na umu jer to nosi i veliku odgovornost.

Pokušavam da budem svestan da ono što radim na terenu i van njega ima uticaj“.

(Kurir sport / Figaro)

[adsenseyu1]