NOVA PRAVILA ZA VOZAČE U SRBIJI: Zakon stupa na snagu u aprilu, I NEĆE VAM SE SVIDETI!

kontrola

Foto ilustracija: MUP Srbije

Ko stekne vozačku dozvolu posle 3. aprila moraće da pregura najmanje dve, a najviše četiri godine sa statusom početnika i poštuje brojna ograničenja koja propisuje Zakon o bezbednosti saobraćaja Srbije.

Naime, ako posle ovog datuma sa 18 godina neko položi vozački, dobija probnu vozačku dozvolu koju možete da zamenite tek sa navršenom 21 godinom ili posle dve godine “sticanja iskustva”.

To u praksi znači da će i osoba od na primer 35 godina morati da dve godine “usavršava znanje” po strogim propisima, do sticanja “prave” dozvole za vožnju.

– Prema ranijem zakonu, probna vozačka dozvola je važila godinu dana – objašnjava Mladen Rašeta iz Privredne komore auto-škola Srbije.

STRAHUJE ZA SVOJ ŽIVOT Osumnjičeni za prebijanje Ivane dobio je jezive pretnje drugih zatvorenika

Po članu 182 ZOBS, vozač s probnom vozačkom dozvolom može da upravlja vozilom samo uz prisustvo osobe koja ima najmanje pet godina vozačkog iskustva.

Pri tome, u vozilu ne smeju da budu više od tri osobe, računajući tu i “supervizora” uz čije prisustvo jedino sme da vozi. Ovo se odnosi samo na maloletnike. Stariji od 21 godine, moći će da voze i sami.

Srpski naučnik PRONAŠAO LEK ZA RAK, a Srbija i Švajcarska ga prve dobijaju!

Ipak, automobil za čijim upravljačem se nalaze ne sme da ima više od 80 kilovata, pri čemu ne sme da se nalazi u saobraćaju između 23 časa i 6.00 ujutro, i to važi za sve.

(Dnevne.rs/Izvor: Novosti.rs)