NOVA PRAVILA PENZIONISANJA OD NOVE GODINE: Ove uslove malo ko će moći da ispuni!

novac

Foto: Tanjug/AP/Telegraf

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje podsetio je danas građane da od 1. januara 2018. godine stupaju na snagu nove odredbe za penzionisanja koje su u skladu sa Zakonom o PIO.

Starosna granica za odlazak u starosnu penziju se kod žena pomera za šest meseci, tako da je uslov za žene u 2018. godini 62 godine života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

– Građanima koji nameravaju da se penzionišu po propisima koji važe u ovoj godini, radni odnos mora da prestane najkasnije 29. decembra – ističe Fond.

[adsenseyu5]

Zahtev za penziju se podnosi najkasnije 30. decembra, što može da se učini i poštom, kao preporučena pošiljka. Podnošenje zahteva 1. januara i kasnije podrazumeva primenu uslova koji važe u toj godini.

“Podsećamo da će se do 2032. godine kod žena postepeno pomerati uslovi za penzionisanje u pogledu godina života, da bi od te godine i žene imale uslov za punu starosnu penziju sa navršenih 65 godina života. Kod muškaraca i dalje važe isti uslovi – 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, ” dodaje se u saopštenju.

Preminuli dečak Dejan (3) pored deke, glumačkog barda, Bore Todorovića

Osim ovog osnova za punu starosnu penziju i muškarci i žene mogu to pravo ostvariti sa navršenih 45 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života.

Za ostvarivanje prava na prevremenu starosnu penziju, od 1. januara 2018. godine muškarcima će biti potrebno 40 godina staža osiguranja i najmanje 57 godina života, a ženama 38 godina staža osiguranja i najmanje 56 godina i četri meseca života, navodi Republički fond za PIO.

[adsenseyu1]

U ovom slučaju, penzija se trajno umanjuje za 0,34% za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na punu starosnu penziju u toj kalendarskoj godini.

Ukupan iznos umanjenja za prevremenu starosnu penziju maksimalno može da iznosi 20,4%.

PRIČA O LEKARU IZ BEOGRADA ZAPALILA DRUŠTVENE MREŽE: promenio život čoveku od koga su svi odustali, jednim telefonskim pozivom

Sve filijale, službe i ispostave Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje radiće u subotu 30. decembra 2017. godine, od 7:30 do 15:30 časova i to samo službe prijema zahteva i pravne pomoć, kako bi se omogućilo osiguranicima da blagovremeno podnesu zahtev i ostvare pravo na penziju u skladu sa uslovima važećim u 2017. godini.

MRKONJIĆ I ANA NA IVICI EGZISTENCIJE: “Nemam ni za viski, Bekuta grca u kreditima!”

Zahtevi će se primati bez obzira da li su priloženi svi dokazi potrebni za odlučivanje o zahtevu.

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs/Telegraf.rs/Izvor: Tanjug)

[adsenseyu2]