NOVA NOVČANA POMOĆ ZA GRAĐANE: Ukoliko spadate u ovu grupu ljudi, možete dobiti do 48.000 dinara

novac

Šalter, pošta, novac, isplata, Foto: Tanjug

Novi paket državne podrške privredi i građanima koji treba da ublaži posledice izazvane pandemijom obuhvatiće i nezaposlene.

Ova kategorija ugroženih sigurno će dobiti određenu pomoć, a u Nemanjinoj 11 se intenzivno radi na definisanju predloga i sagledavanju koliko će sredstava biti izdvojeno za tu namenu.

Iz Ministarstva finansija kažu da razmišljaju kako da pomognu nezaposlenmima.

PROČITAJTE JOŠ

Lekar pokazao novi simptom kovida-19: “Ovako izgleda kovid jezik i sve više ljudi ga ima”

Što se tiče podrške građanima, koja je prošle godine bila u vidu isplate 100 evra za sve koji su to želeli, ministar je rekao da i o tome razmišljaju, ukoliko bude potrebno, dok je predsednik Aleksandar Vučić nedavno naglasio da će pomoći najverovatnije biti, ali ne u tolikom iznosu.

Pojedini stručnjaci osporavaju ovu meru, jer smatraju da novac treba ciljano da se usmeri ka najugroženijim kategorijama stanovništva.

I predsednik Aleksandar Vučić najavio je da se razmatra dodatna pomoć za one grane privrede koje su najugroženije, a to su ugostiteljstvo, hotelijerstvo, turizam i putnički saobraćaj. Ali još uvek nije poznato na koji način će to biti učinjeno.

Može da se pretpostavi da će minimalac kao i u prethodnom paketu pomoći, biti isplaćen samo onima koji imaju zaključen ugovor o radu na određeno ili neodređeno vreme. Radnici angažovani na privremenim i povremenim poslovima nisu imali pravo na ova sredstva, kao ni oni koji rade “na crno”.

Stručnjaci očekuju da će i kod isplate ove državne pomoći važiti slični uslovi kao što je bilo i sa prethodnim paketom mera. Oni su sigurni da će zabrana otpuštanja biti jedan od njih, jer je to mera koja je sačuvala radna mesta.

PROČITAJTE JOŠ

KONTIĆ SASLUŠAN PRED TUŽIOCEM! Odgovarao na pitanja, pa sve IZNENADIO jednom rečenicom

Preduzeća koja su uzela sredstva imala su obavezu da u roku od tri meseca nakon poslednjeg isplaćenog minimalca ne smeju da otpuste više od 10 odsto radnika.

 

(Dnevne.rs/Novosti)