NOVA BOLEST PRETI DECI U SRBIJI: SVI MALIŠANI su UGROŽENI – evo šta savetuju STRUČNJACI

plač

Foto ilustracija: Dnevne.rs/Pixabay

Deca u Srbiji čak šest sati dnevno provode gledajući u ekrane televizora i drugih uređaja, što je uzrok mnogih poremećaja, upozoravaju psiholozi

Ekranitis, kako stručnjaci nazivaju niz poremećaja koje su primetili kod dece, bolest je modernog doba, a izaziva je višesatno gledanje u ekrane telefona, tableta i televizora.

Da je vrag odneo šalu, govori podatak stručnjaka da su deca čiji su pogledi prikovani za ekran prestala da se odazivaju na pozive roditelja i drugih ljudi koji su u njihovoj neposrednoj blizini, da se igraju s drugom decom i razgovaraju sa njima.

Posebno je zabrinjavajuće što deca ne mogu više da duže usmere pažnju na nešto, na primer igru, knjigu ili igračke, jer im je sve to dosadno za razliku od brze, trenutne stimulacije koja stiže iz igrica na telefonu, crtanih filmova i drugih sajber-sadržaja. Takođe, roditelji se žale da njihovi mališani reaguju izuzetno agresivno i s pojačanim besom na svako odvajanje od ekrana.

Nikolina Milosavljević, dečji psiholog, psihoterapeut i savetnik za roditelje, kaže da je ekranitis ili ekranoizam nov izraz koji koriste psiholozi i psihoterapeuti da bi objasnili ponašanje deteta koje trpi posledice gledanja u ekran.

PROGNOZA ZA NAREDNIH 7 DANA! Tačno u ovoliko sati sutra počinje NEVREME!

– Jedan od prvih znakova jeste zagledanost u ekran i neodgovaranje na pozive roditelja ili osoba u okolini. Mališani odbijaju da prestanu sa gledanjem. Veliki problem je u takozvanom verbalno-kognitivnom razvoju, odnosno govoru i saznajnom procesu, ali i socijalno-emotivnom razvoju – objašnjava ona.

Specijalni pedagog Petar Vladetić objašnjava da deca uče od okoline posmatrajući i oponašajući modele ponašanja koje vide u svojoj okolini.

– U modernom svetu, veliki uticaj na decu ima nekvalitetan medijski sadržaj. Ona preko ekrana vrlo brzo dobijaju veliki broj informacija, a to može izazvati agresivnost. Sada su i crtani filmovi takvi, a kamoli internet sadržaj – kaže on

NEOČEKIVANO: Predstavnik hrvatske opozicije sreo Novaka Đokovića i odmah URADIO OVO (FOTO)

Da je sve to veoma loše, pokazuju i podaci istraživanja UNICEFA koje je pokazalo da u Srbiji samostalno telefon koristi 70 odsto dece, a 24 odsto uz nečiju pomoć i da deca sve mlađa počinju da koriste tehnologiju.

mobilni

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Prema istim podacima, deca kod nas čak šest sati dnevno provode koristeći tehnologiju. Istraživanje je pokazalo da uz ekran televizora, tableta ili telefona deca u proseku provedu šest sati dnevno.

         

(Dnevne.rs/Izvor: Kurir.rs)