NISTE PRI PARAMA, NIŠTA VAM NE IDE OD RUKE? Danas slavimo SVECA koji će vas izbaviti iz NEVOLJE

IKONA

Foto: saint. gr

Istorija tvrdi da je Sveti Naum bio pisac i hrišćanski misionar. Religija kaže da je bio jedan od sedam apostola i prorok. Predanje dodaje da je nemilosrdno kritikovao sve koji nisu hrišćani i predviđao im strašnu sudbinu

Filaret Milostivi (702—792) je bio vizantijski pravoslavni svetitelj. Živeo je u Maloj Aziji, u pokrajini Paflagoniji.

Čitav život proveo je u smirenju i žrtvovanju za bližnje. Njegova kuća je opljačkana tokom jednog od arapsko-vizantijskih ratova. Uprkos tome, ostatak svog bogatstva – stoku i imanje, dao je siromašnim komšijama, koji su pretrpeli više nego on sam, uzdavši se u Boga koji je rekao “Blaženi milostivi, jer će biti pomilovani”.

Legenda kaže da, dok je jednom prilikom orao, prišao mu je čovek koji mu se požalio da mu je jedan vo uginuo, te sada ne može da ore sa samo jednim volom. Filaret je bez oklevanja ispregao jednog svog vola i dao čoveku. Drugom prilikom dao je siromahu tele, a kada je video da krava muče za svojim teletom, a i tele za majkom, pozvao je čoveka i uz tele mu dao i kravu.

Time je izazivao ogorčenje svoje supruge i dece, ali im je uvek odgovarao da će davalac biti nagrađen stostruko. Kao rezultat toga, njegovi prijatelji počeli su da mu šalju pomoć: njegov prijatelj carinik mu je poslao četrdeset vreća žita, a stanovnici okolnih sela poklonili su mu ovce.

Filaret je postao šire poznat u narodu kada je carica Irina, svog sina Konstantina VI oženila njegovom unukom Marijom.

[adsenseyu1]                         [adsenseyu1]

(Ž.K. /Dnevno.rs)