Nikola je imao SJAJ PLAN i strpljenja za 10 godina: Od MILIONSKE ZARADE deli ga 365 dana!

pare

Foto: Telegraf

Nikola Grujić iz sela Krćevac u okolini Topole, ima zasad lešnika na 3,5 hektara koji je star devet godina. Lešniku treba deset godina da dostigne punu rodnost, tako da bi ovaj voćar sledeće godine u svom zasadu očekuje bogat rod.

– Za ovu voćnu vrstu odlučio sam se zato što nije toliko zastupljena kao jabuka koja je vodeća na ovim prostorima – kaže Grujić i dodaje da lešnik nije zahtevna kultura, oko njega nema puno posla.

KOMPLETAN HOROSKOP PO CIGANSKIM KARTAMA ZA AVGUST 2017: Lav se vraća staroj ljubavi, nova poslovna ponuda za Škorpiju, Ovan preteruje u svemu (ASTROLOGIJA)

Kaže i da je dobra cena, a i obezbeđen je stalni i siguran plasman, zbog čega se, dodaje, ni jednog trenutka nije pokajaošto se upustio u tu priču.

[adsenseyu5]

U tu su priču ušli i mnogi voćari u Srbiji, jer lešnik je poslednjih godina postao veoma zanimljiv domaćim proizvođačima.

Grujić zasad lešnika navodnjava sistemom kap po kap i to nekoliko puta u toku godine, a berbu će obaviti mašinski, tresačima ili usisivačima.

Foto: Pixabay

Nisu beznačajna ulaganja u ovakav zasad, navodi Grujić, ali tvrdi da odlična cena koja ide i do 2. 000 dinara po kilogramu donosi dobru zaradu.

Napominje da je za ovu voćnu vrstu najvažniji izbor sorte, jer određuje prinos, te objašnjava da se sorta bira prema klimatskim uslovima i karakteristikama zemljišta, ali isto tako u zasadu mora da postoji više sorti, bar tri koje se međusobno oprašuju.

NOVI ZAKON OD 1. AVGUSTA: Ukoliko nemate ovaj papir kazna 300.000 dinara (INFO)

A kada se ispune svi uslovi sa jednog stabla može da se ubere od 9 do 12 kilograma.

U zasadu Nikole Grujića su, inače, tri sorte – halski džin, kosford, tonda đentile i istarski dugi.

                                                                                      [adsenseyu4]

(Dnevne.rs/Telegraf.rs/Izvor:Tanjug)

[adsenseyu2]