NIKADA GA NE BISTE PREPOZNALI: Danas je veliki Vučićev protivnik, a u mladosti je izgledao ovako (FOTO)

crkva

Foto: printscreen/Fejsbuk

Njegova fotografija iz rane mladosti pokazuje da je plenio svojim crnim očima i nežnim crtama lica.

Amfilohije Radović, svetovno Risto Radović mitropolit je crnogorsko-primorski i administrator Eparhije buenosajreske. Svi ga znamo kao čoveka krutog, ozbiljnog lica, ali nije oduvek bilo tako.

Njegova fotografija iz rane mladosti pokazuje da je Amfilohije plenio svojim crnim očima i nežnim crtama lica.

SKANDALOZAN SNIMAK IZ KLINIČKOG CENTRA U NIŠU: PIJANA medicinska sestra TETURA SE hodnikom i GUBI EPRUVETE?! (VIDEO)

Fotografija je nastala dok je Risto bio student Bogoslovije. U međuvremenu, Risto je postao mitropolit crnogorsko-primorski.

crkva

Foto: printscreen/Fejsbuk

Zapravo, njegova počasna i liturgijska titula je arhiepiskop cetinjski, mitropolit crnogorsko-primorski, zetsko-brdski i skenderijski i egzarh sveštenog trona pećkog. Važi za strogog čoveka, iskazuje svoje mišljenje, a neretko komentariše i aktulenu politiku.

Podsećamo, u Crnoj Gori se početkom 1990-ih javlja pokret za obnovom autokefalnosti nekadašnje crnogorske mitropolije u formi nepriznate i nekanonske Crnogorske pravoslavne crkve, čije pripadnike predstavnici SPC nazivaju „antisrpskim grupacijama“.

„DE STE, BANDO?!“: Oglasio se pevač, nakon priče da je prebačen u bolnicu

Odnosi između crnogorskog mitropolita Amfilohija i vlasti Crne Gore su bivali sve hladniji zbog njihovog opredeljenja za odvajanje Crne Gore od Srbije. Mitropolit Amfilohije veoma oštro kritikuje formiranje Crnogorske pravoslavne crkve, koju naziva, „zloćudnom izraslinom“, „nekrofilskom“, „bezbožničkom“.

Foto: printscreen/instagram

U leto 2005. godine mitropolit Amfilohije je organizovao akciju kojom je na vrh planine Rumije helikopterom podgoričkog garnizona postavljena metalna crkva. U govoru koji je održao nakon najave vlasti Crne Gore da će crkvu ukloniti, rekao je između ostalog i: „Ko sruši taj hram, Bog ga srušio – i njega i njegovo potomstvo, i časni krst mu sudio.“

(Dnevne.rs/Izvor: Espreso.rs)