NEZAPAMĆENA TRAGEDIJA: EVO ZAŠTO JE POREMEĆENI OTAC BACIO TEK ROĐENU ĆERKU S DRUGOG SPRATA

monstrum
Ovo je nakon jezivog zločina juče izjavio Borislav Zornić (35), lečeni psihijatrijski bolesnik. Doktor procenio da Zornić ne može da bude saslušan zbog sumanutog stanja

BEOGRAD – Supruga i ja imamo dvoje dece, a vera mi ne dozvoljava da ih imam troje. Pukao mi je film, znam šta sam uradio!

Ovo je, kako Kurir saznaje, ponavljao Borislav Zornić (35), lečeni psihijatrijski bolesnik, nakon što je juče oko 5.30 svoju ćerku Nataliju, rođenu pre 15 dana, bacio s drugog sprata zgrade u Drinčićevoj ulici u centru Beograda.

Zaspao kod tužioca

Monstruozan zločin kakav Srbija ne pamti dogodio se nakon svađe Borislava i njegove supruge Biljane. Pomahnitali otac uzeo je devojčicu i hladnokrvno je bacio na beton u dvorištu zgrade. Majka Biljana je tad zgrabila drugo dvoje dece i pobegla kod komšije, a policija je ubrzo uhapsila Zornića.

[adsenseyu1]

On je posle tragedije histerisao i vrištao, a policajci su ga jedva obuzdali.

– Žena i ja smo upali u krizu, imali smo probleme – rekao je Zornić, žaleći se da mu je hladno.

Potom je prevezen u psihijatrijsku bolnicu „Dr Laza Lazarević“, odakle je nakon ukazane lekarske pomoći priveden na saslušanje u Više tužilaštvo.

Život joj se pretvorio u pakao... Biljana Zornić
Život joj se pretvorio u pakao… Biljana Zornić

– Borislav nije iznosio odbranu, zaspao je u kancelariji. Neuropsihijatar je procenio da nije u stanju da bude saslušan zbog sumanutog religijskog stanja i šizofrenije, od koje je i ranije lečen, ali terapiju nije uzimao redovno – kaže izvor Kurira.

Komšije ne mogu da veruju šta je Borislav uradio.

– Stalno su se svađali i tukli, naročito noću. Tog jutra začula sam vrisku i plač. Biljana je jaukala: „Ubi mi bebu! Upomoć, pomozite mi“. Potom je istrčala iz stana sa ćerkom K. Z. (3) i sinom P. Z. (2). Ko zna šta bi se dogodilo da je ostala, možda bi ih sve poubijao – priča potresena komšinica.

Stanari kažu da je Zornića najverovatnije iznerviralo to što je tek rođena devojčica plakala.

[adsenseyu1]

– Nakon dolaska policije zgradom je odzvanjala njegova vika! Ponavljao je: „Bebo, bebo“, a povremeno bi povikao: „Bando!“ Prizor ispred zgrade bio je jeziv! Mrtva beba ležala je na trotoaru u dvorištu. Tu sliku nikad neću zaboraviti. Ne znam šta mu je dete zgrešilo, kakav čovek može da uradi tako nešto. Jednoj baki je pozlilo kad je videla scenu, pa je prevezena u bolnicu – kroz suze nam je rekla stanarka.

Radovao se detetu

Komšije kažu da su se Zornići doselili pre pet godina i dodaju da je žena često bila žrtva porodičnog nasilja.

– Ni sa kim se nisu družili, bili su povučeni. Biljana se porodila 25. decembra. Borislav se naizgled radovao detetu. Iako su on i supruga imali probleme, delovalo je da voli decu. Često smo ga viđali kako vodi za ruku sina i ćerku. Šta mu se sad desilo u glavi, bog samo zna – kaže komšinica.

Ovde je pala mala Natalija... Drinčićeva ulica u Beogradu
Ovde je pala mala Natalija… Drinčićeva ulica u Beogradu

Ukleti stan
DEDA BACIO SUPRUGU
U istom stanu dogodila se slična tragedija.- U ovu zgradu doselio sam se 1981. Tad sam čuo da je u stanu u kojem sad žive Zornići deda naterao suprugu da skoči kroz prozor. Ona je jedno vreme visila s ivice, ali nije izdržala, pa je pala. Taj stan je, izgleda, uklet – priča jedan komšija.

Porodični posao

DRŽAO PRŽIONICU KAFE
Borislav je na Bajlonijevoj pijaci držao pržionicu kafe.- Supruga mu je pomagala. Radila je bukvalno do porođaja. Njih dvoje su sami obavljali sve poslove u pržionici, a pomagala im je i prijateljica, koja ih je menjala kad su na odmoru ili kad se deca prehlade – priča komšinica.

Prekršaj
PRIJAVILA GA 2010. GODINE

Policija je 2010. godine podnela prekršajnu prijavu protiv Zornića, nakon što ga je prijavila supruga.- Njih dvoje su se tada posvađali, a policija je podnela prijavu i opomenula ga da se smiri. To je jedina prijava, Biljana se nije ponovo žalila da je on nasilan – kaže izvor Kurira.

Hronologija / Kako se dogodila tragedija

– Borislav Zornić viče i histeriše u stanu
– uzima tek rođenu bebu i baca je s drugog sprata
– majka Biljana beži iz stana s dvoje dece
– zove policiju i viče: „Ubio mi je bebu“
– Borislav ostaje u stanu i dalje histeriše
– policijske ekipe i ekipa Hitne pomoći dolaze na lice mesta
– policajci jedva obuzdavaju pomahnitalog Zornića
– kolima Hitne pomoći prevezen u bolnicu „Dr Laza Lazarević“
– supruga Biljana u pratnji rođaka s decom odlazi iz stana

Slučaj Ponjiger
DEČAK PREŽIVEO PAD

Milan Ponjiger (6) teško je povređen 6. decembra 2011. godine kad je njegov otac Palko (51) sa njim u naručju skočio sa šestog sprata zgrade samačkog vojnog hotela na Zvezdari. Nekoliko trenutaka ranije, sa istog sprata, samoubistvo je izvršila Milanova majka Ilonka (47). Dečak je prilikom pada zadobio prelom obe butne kosti i obe ruke, povrede glave i tešku povredu karlice, a od smrti ga je spasao očev zagrljaj. Mališan se oporavio, a starateljstvo nad njim preuzeo je rođak Miroslav Meleg.

Reč stručnjaka – Milan Kostić, klinički psiholog

Takva osoba nema mišljenje i emocije

Duševni poremećaji zahtevaju nadzor i lečenje, kao i kontrolu nakon izlaska bolesnika iz bolnice. Psihijatrijskim bolesnicima stanje se pogoršava u epizodama, koje njegova okolina može da primeti.

U mirnim fazama ta osoba nije opasna. Čim se pojave simptomi, kao što su halucinacije i agresivno ponašanje, neophodno je pozvati lekara i bolnicu. Jedna osoba bliska pacijentu mora da kontroliše da li redovno uzima terapiju. Medicinska služba takođe treba da ga kontroliše kako ne bi došlo do agresivnih nastupa.

Prema njegovim rečima, to što je Zornić izjavio da je ubio bebu iz religijskih razloga, zapravo je samo način da nađe opravdanje za zločin koji je počinio.

Njegove reči su prazne, bez stava, mišljenja i emocija, paravan koji je koristio da zakloni nesposobnost da kontroliše svoje postupke. Može on da kaže da je svestan onog što je uradio, ali ga to ne dotiče. Tek nakon korišćenja terapije postaće zaista svestan svojih postupaka.

(Kurir)