NEZAPAMĆEN ZLOČIN u Braničevskom kraju: IZ OBESTI NASMRT PRETUKLI ČOVEKA (INFO)

policajci

Foto: Novosti (Desimir Branković, Radiša Jovanović i Darko Pešteranović)

Sudski epilog nezapamćenog zločina u Braničevskom kraju, osuđena trojica nasilnika iz Topolovnika. Batinaši smatrali da Srđan ne treba da živi jer je alkoholičar, siromašan i bez posla

DESIMIR Branković (51) iz Topolovnika osuđen je na deset, a Radiša Jovanović (33) i Darko Pešteranović (27), takođe iz ovog sela, na po pet godina zatvora, jer su pre dve i po godine brutalno pretukli Srđana Paunovića (52) iz Kisiljeva, koji je dan kasnije podlegao teškim povredama. Reč je o prvostepenim presudama Krivičnog veća Višeg suda u Požarevcu, kojim je predsedavala sudija Mirjana Savić, izrečenim za krivična dela nanošenje teških telesnih povreda sa smrtnim ishodom.

[adsenseyu5]

– Za ovaj napad, koji se dogodio 7. marta 2013. godine uveče u Topolovniku, saznalo se kada je jedan meštanin ugledao pored puta okrvavljenog Srđana, koji je jedva davao znake života. On je odmah pozvao policiju i Hitnu pomoć, koja je povređenog prevezla u požarevačku bolnicu, u kojoj je dan kasnije preminuo – navedeno je u optužnici. Pre ovog napada, Srđan je sedeo u kafani u Topolovniku, u koju je često navraćao. U isto vreme, u ovom lokalu bila su i trojica osumnjičenih, sa kojima on nije bio ni u kakvoj svađi.

ARHITEKTA BEZ SREĆEPOKOJNI Srđan Paunović, svojevremeno jedan od najboljih studenata, po zanimanju je bio diplomirani arhitekta. Sticajem nesrećnih okolnosti živeo je sam i odao se alkoholu, ali je bio miroljubiv i ni sa kim nije ulazio u sukobe.

Kada je Srđan otišao iz kafane, za njim su krenula i ova trojica, Desimirovim autom “dačija sandero”. Pošto su ga sustigli, prvi je izašao Desimir i palicom ga brutalno pretukao. Potom je drugu dvojicu, koja su radila kod njega sezonski na izgradnji građevinskog objekta na Srebrnom jezeru, pozvao da ga pretuku, što su oni i učinili, pesnicama i nogama. Potom su okrvavljenog čoveka, koji je zadobio prelom lobanje, grudne kosti i 26 rebara, odvukli i ostavili pored puta.

Batinaši su uhapšeni narednog dana, nakon čega su priznali i opisali krivično delo koje im se stavljalo na teret. Glavni motiv ovog napada bila je obest, jer su osumnjičeni smatrali da Srđan ne treba da živi pošto je beskoristan, jer je bez posla, siromašan i alkoholičar.

Oni su u pritvoru proveli sedam meseci, a onda pušteni da se brane sa slobode. Za krivično delo koje su počinili – nanošenje teških telesnih povreda sa smrtnim ishodom, zakonom je zaprećena kazna od dve do 12 godina zatvora.

[adsenseyu1]

(D. Novković /Novosti)