“NEŠTO JE JAKO PUKLO, NI SEKUNDE NISMO OKLEVALI”: Potresna ispovest hrabrih ribolovaca koji su iz Morače spasili čoveka, ženu i DVOJE DECE (INFO)

MORACA

FOTO: DUKLJA – ZETA – CRNA GORA / YOUTUBE

Porodica Esada Mavrića iz Novog Pazara ponovo se rodila 3. novembra 2018. godine kada su trojica odvažnih Podgoričana – Vladeta Zarubica, Vesko Božović i Vojin Radović četvoročlanu porodicu izvukli iz automobila koji je sleteo u Moraču!

Sa suprugom i dvoje maloletne dece, Esad je te subote putovao na vikend prema moru, kada je u Dromiri, dvadesetak kilometara od Podgorice, neočekivano izgubio kontrolu nad vozilom i sleteo u kanjon dubok više od 70 metara.

Iz hladne i nabujale reke, posle nadljudske borbe sa njenim ćudima, nesebično rizikujući svoje živote, spasli su ih hrabri Podgoričani – dvojica pecaroša i jedan vozač kamiona.

– Bili smo na pecanju, a samo koji minut pre nesreće Vesko je predlagao da odemo na drugo mesto, jer tu riba nije “radila”. Nisam hteo, kao da me nešto teralo da tu ostanemo. Da sam ga poslušao, ko zna šta bi bilo sa porodicom Mavrić – priča Vladeta Zarubica, jedan od trojice junaka.

Dok su pecali, odjednom se, po rečima sagovornika “Novosti”, sve preokrenulo.

– Nešto je jako puklo i iznenada u se vazduhu pojavio automobil koji se potom sručio u hladnu reku, nedaleko od nas. Ni sekunda nismo oklevali. Pored obale smo trčali prema automobilu. Najpre smo ugledali dete koje je, kako nam se učinilo, buk bacio na stenu za koju se grčevito držala. Sekund kasnije, onako do pasa iz automobila je izvirio i Esad.

Ali, vozilo je sve više osvajala moćna Morača, a jaki virovi počeli su da se poigravaju sa automobilom. Dok sam pažnju usmeravao prema njemu, Vesko je izenada poče da viče: “Eno drugog deteta”. Iz vode se pojavila ruka, ali ne i telo. Tada sam se bacio u vodu – seća se Zarubica.

Pre nego što se odlučio za taj korak doviknuo je Vesku da trči nizvodno, u slučaju da matica počne da nosi one koji su u vodi.

DRAMA NA KOSOVU ZBOG IZJAVE ZA ‘WASHINGTON POST’: Pod pritiskom SAD Tači obećao ukidanje tarifa (INFO)

– Morača me nije nosila ka utopljenicima, nego u suprotnom smeru, pa sam morao da preplivam oko 70 metara uzvodno, što sam uspeo tek u drugom pokušaju. Krenuo sam prema detetu koje mi je bilo najbliže. Kasnije sam saznao da ruka koju smo videli nije bila dečja, već Esadove supruge koja je izgubila svest i plutala po hladnoj reci.

Voda je ženu vrtela ukrug, što nam je pravilo problem – govori Zarubica. Drama se nastavila. Srećom, u međuvremenu, Vladeti se pridružio i Vojin Radović, vozač kamiona iz Podgorice, koji je video sletanje automobila. Smogli su snage da spasu i Esadovu suprugu.

– Počeo sam da se spuštam niz strminu do automobila. Dok sam silazio, video sam Vladetu kako pokušava da izvuče nekog iz vozila koje je tonulo.

Iako mi je sugerisao da ostanem gde sam, jer je pretila opasnost da se okliznem, nisam ga poslušao već sam skočio u reku. Na sreću svih, uspeli smo da spasemo Mavriće – kaže Radović.

Igra sudbine

Vladeta, Vesko i Vojin uspeli su iz pomahnitale reke da izvuku iscrpljene Novopazarce. Ova drama sa srećnim krajem pobudila je teška sećanja u porodici Veska Božovića.

– Pre 27 godina bili smo zavijeni u crno kada je moj stric poginuo u saobraćajnoj nesreći na Crkvinama. Tada je na njega automobilom naleteo jedan Novopazarac. Sada se, igrom sudbine, desilo da budem među spasiocima porodice iz Novog Pazara – ispričao je Božović zaNovosti“.

(Dnevne.rs /Izvor:  Večernje novosti)