NEPOZNANICE I PROBLEMI KORONE: Komplikacije koje mogu da nastanu posle blagog oblika virusa

kovid

Foto ilustracija: Dnevne.rs/Pixabay

Pre tačno godinu dana u Srbiji su zabeleženi prvi slučajevi kovida-19 i tada ni najveći pesimisti nisu očekivali da će borba sa novim korona virusom biti neprestana i sve složenija.

Profesor imunologije Vera Pravica sa Medicinskog fakulteta u Beogradu objasnila je šta je i dalje velika nepoznanica o kovidu, ali i šta nas štiti sem antitela.

– Ne znamo kako naš imunski sistem reaguje na virus koji se tako ponaša, koji se ne ponaša predvidivo. Mene brine što se javlja bolest, tu je vakcinacija ono što spasava. Kad imate infekciju i bilo koji oblik bolesti, vi ne možete da predvidite ni kompletnu reakciju imunskog sistema i različite komplikacije koje mogu da nastane posle blagog oblika da imate teške i duge oblike. To je problem i to je nepredvidivo – kazala je prof. Vera Pravica.

Navodi da je reakcija na virus strašno individualna i da se ne zna kako će se organizam ponašati kroz nekoliko dana.

PROČITAJTE JOŠ

SAZNAJEMO: Kada ćemo na more u Grčku?

Ukazuje da je virus klasičan SARS virus koji izaziva ozbiljan respiratorni sindrom.

– Može da izazove autoimunske fenomene – naš imunski sistem umesto da se bori samo protiv virusa, počinje da se usmerava i protiv sopstvenih sturktura. Nije ovo jedini takav virus, ali je činjenica da ima raznih simtpoma gde može da napadne razna tkiva i organe što nije posledica delovanja virusa, već našeg imunskog sistema – kaže prof. imunilogije.

Ukazuje da još nije definitivno šta odjednom prelomi situaciju.

Kada je reč o stvaranju antitela posle vakcinacije, prof. Vera Pravica navodi da su istraživanja ukazala da, ako ste izloženi virusu, a ne razbolite se, da je imunski dogovor adekvatan.

vakcinacija

Foto: Tanjug/Tanja Valič

– Ne treba raditi samo antitela, nije to samo ono što nas štiti, važne su i memorijske ćelije koje se stvaraju – koje su zapamtile prvi kontakt sa virusom i moći će brže, bolje i efikasnije da reaguju u sledećem kontaktu – napominje prof. Vera Pravica.

 

(Dnevne.rs/RTS)