NEMA VIŠE PLAKANJA I PRANJA VEŠA, KAD VAS ČUJE KOMŠIJA STIŽE KAZNA! Dozvoljen je samo šapat, jer šapat proizvodi buku dozvoljenih 30 dB (INFO)

zgrada

Foto ilustracija: Stanić Z.

Novi propisi o stanovanju u zajedničkim objektima maksimalno su pooštrili kriterijume održavanja kućnog reda.

Istresanje mrva kroz prozor, vika i dreka komšija, ali i buka koju proizvode kućni aparati, od sada će se strogo kažnjavati.

U stvari, nova pravila kućnog reda u Srbiji daju vam pravo da bilo šta od navedenog prijavite komunalnoj policiji.

Ova vest unela je nemir među građanima. 

Za svaku buku koja do vašeg stana dopre u jačini većoj od 30 decibela u Srbiji se plaća kazna od 5.000 dinara pa naviše. Naravno, ovaj iznos varira od grada do grada.

Čini se da je ona “da komšiji crkne krava” sada još više došla do izražaja. Naime, građani Srbije mogu da prijave svoje komšije za lupanje, galamu, bušenje, pomeranje nameštaja, lupanje u zid, pa i za glasni plač! 

Takođe, mnogi roditelji s malom decom, imali su brojne komentare, navodeći da će “sve biti u redu, ako komunalnom policajcu pođe za rukom da uspava dete”. 

Neretki su oni koji su oštro reagovali na nove propise, a većina njih, mnogima nije jasna. Na primer, jedna korisnica Tvitera ironično je upitala“gde da plače, ako ne sme kod kuće”, te kao alternativu predložila klub. Dakle, ako vaša beba u nekom trenutku bude neraspoložena, pa “zakmeči”, komšija s kojim niste u najboljim odnosima, moći će da vas prijavljuje kad mu je volja.

Iako zvuči sumanuto, novi propisi apsoluto zanemaruju savremeni način života.

Paljenje kućnih aparata koji izazivaju buku, kao što je veš-mašina na primer, u noćnim časovima, takođe će se kažnjavati. A onda sledi logično pitanje – šta je sa jeftinom strujom?Složićete se, mnoge porodice bojler i veš mašinu pale tokom noći, upravo kako bi potrošili manje kilovata, odnosno koristili jeftiniju, noćnu tarifu. 

Ako kojim slučajem sa pratnerom uđete u žučnu rasparvu, mrzovoljni Paja sa šestog sparta prijaviće galamu komunalnoj policiji, a onda će zaštitnici komunalnog zakona zakucati na vaša vrata.Sankcije za kršenje kućnog reda izriče komunalni inspektor, odnosno komunalni policajac izdavanjem prekršajnog naloga

Ipak, postavlja se pitanje, na koji način će komunalna policija izvršavati svoje “zadatke”, to jest, kako će vam na primer uručiti prekršajni nalog, ako ne želite da im otvorite vrata? Ili ste izašli negde dok su komunalni inspektori stigli po prijavi Paje sa šestog?  A još bitnije, kako će komšija dokazati da ste pravili buku jačine veće od 30 dB?

Takođe, u Beogradu će do kraja juna biti doneta i nova odluka o kućnom redu, kojom će, umesto odmora od 13 do 17 i od 22, ubuduće kućni red morati da se poštuje od 16 do 18 i noću od 22 do sedam sati ujutro.

U suštini, novi propisi nalažu da je u vreme odmora zabranjeno vikom, trčanjem, skakanjem, igranjem lopte i sličnim postupcima praviti buku i narušavati mir u zgradi. 

Buka u vreme odmora u boravišnim prostorijama zgrade pri zatvorenim prozorima ne sme preći graničnu vrednost indikatora buke u visini 30 decibela, što je propisano republičkom uredbom, navode iz sekretarijata za komunalne i stambene poslove.

Podsetimo, skakanje, igranje loptom, korišćenje veš-mašije, pušenje na stepeništu i u hodniku, tresenje stolnjaka i posteljine kroz prozor, u Beogradu u nedozvoljeno vreme kažnjavaće se novčanom kaznom u iznosu od 5.000 dinara.  U suštini, dozvoljen je samo šapat, jer šapat proizvodi buku dozvoljenih 30 dB.

Kakav je vaš stav o novim propisima o stanovanju u zajedničkim objektima? Pišite nam u komentarima. 

           

(Dnevne.rs /Izvor: Espreso.rs)