NEĆETE VEROVATI: Poslanik hrvatskog Mosta promenio prezime Jovanović jer je “previše srpsko” (INFO)

poslanik

Foto: MOST nezavisnih lista / Facebook

Zastupnik liste Most i profesor ustavnog prava Robert Podolnjak promenio je prvobitno prezime Jovanović jer je to “najsrpskije prezime”, navode hrvatski portali.

Milanović je i u nedavnom nastupu na HRT pokrenuo pitanje česte promene prezimena zbog srpskog i drugih nehrvatskih “prizvuka” i optužio Podolnjaka da se nije borio, već da je išao linijom manjeg otpora.

[adsenseyu5]

Portali prenose da je Podolnjak, varaždinski profesor ustavnog prava, opširno pisao o promeni prezimena 1992. godine u “Varaždinskim vijestima”, maltene se braneći kako nije Srbin.

Milanović kritikovao Podolnjaka

Foto: Tanjug/APMilanović kritikovao Podolnjaka

On je tada objasnio da je Hrvat koji je igrom slučaja nosio srpsko prezime, a koje nije bilo rođeno prezime ni njegovog oca, kao ni dede.

Podolnjak je, svojevremeno, 1992. godine, u tekstu pod nazivom “Bez generaliziranja”, odgovarajući na komentar novinarke “Varaždinskih novina” da je u tom gradu predato 120 zahteva za promenu imena, napisao da je Hrvat koji je slučajno nosio srpsko prezime.

[adsenseyu1]

Njegovog pradedu, kako tvrdi Podolnjak, usvojio je čovek sa prezimenom Jovanović nakon što je ovaj ostao bez roditelja u Sremskoj Mitrovici.

I deda i otac Roberta Podolnjaka izjašnjavali su se kao rimokatolici i Hrvati, a Podolnjak 1992. godine uzima majčino prezime i prilaže kao dokaz kopije rodnih listova svojih predaka.

Podolnjak je naveo da se u Varaždinu nikada nije osećao ugroženo zbog prezimena koje je nosio, ali ga je promenio jer nije želeo da njegovo dete nosi “hipoteku prezimena Jovanović, koje je, verovatno, najčešće i možda najsrpskije od svih tipičnih srpskih prezimena”.

(Srna)