NEĆETE VEROVATI: Evo za šta Amerikanci mole Srbiju! (INFO)

zastave

Foto: printskrin

Mada avioni iz Srbije ponovo lete za SAD, na njima se sigurno neće naći i srpski proizvodi koje Amerikanci priželjkuju

U Američkoj amabasadi u Beogradu tvde da već deset godina pokušavaju da objasne raznim srpskim agencijama, upravama i minitarstvima, da samo treba da popune formulare na engleskom kako bi počeo proces dobijanja dozvola za izvoz proizvoda životinjskog porekla iz Srbije.

Međutim, posle posete visokih funkcionera američke agencije za hranu i lekove, postoji nada da će i taj problem biti rešen.

[adsenseyu4]

Osamdesetih godina prošlog veka Srbija je plaćala boingove avione SAD-u svinjskom šunkom koja je isporučivana američkoj vojsci u okviru parter aranžamana koje je tada organzovao Geneks.

Ipak danas, ukoliko želite da izvezete pirotsku peglanu kobasicu, mesni narezak ili bilo koju drugu sterilisanu konzervu – ne možete. Amerikanci već deset godina pokušavaju da ubede srpske kolege iz raznih agencija da popune formulare na engleskom jeziku, posle kojih je dobijanje dozvole skoro izvesno.

Ekspert za poljoprivredu ambasade SAD-a, Tatjana Maslać kaže da su pre deset godina ušli u proces popunjavanja formulara i to još nije zavšeno.

[adsenseyu5]

Srbija je prošle godine zabeležila suficit u trgovini hranom sa SAD-om od dva miliona dolara. Najviše smo za Ameriku izvezli malina i vina – a najviše smo uvozili bademe.

Srpski proizvodi mogli da imaju odlično prođu na američkom tržištu jer nisu genetski modifikovani i ne sadrže hormone. Uz to preko milion Srba koji živi u SAD bi ih verovatno kupovalo iz emotivnih razloga.

(Dnevne.rs /Izvor: B92)

[adsenseyu1]

[adsenseyu2]

[adsenseyu5]

8 Comments on "NEĆETE VEROVATI: Evo za šta Amerikanci mole Srbiju! (INFO)"

 1. Marko Jovanovic | 13. јула 2015. at 11:18 |

  P O L A K O .

 2. Neda Cihoric | 13. јула 2015. at 11:32 |

  Srbija valjda nema dovoljno proizvodnje da bi izvozila u SAD jer izvozi sto ima u Rusiju.

 3. Nasa poljoprivreda, vocarstvo i stocarstvo su na najnizem nivou u istoriji Srbije. Stanje je odavno alarmantno, dok svi pred izbore kazu kako ce oni ovo PRVO da srede, na kraju nista ne urade. Deset godina je dug vremenski period za koji bi trebalo da se nadje vremena i potpise parce papira. Toliko malo gotovih proizvoda imamo, tako da trenutno mozemo izvesti ne samo viskove, vec i ovo sto mi jedemo. Ne vidim razloga zasto necemo SAD-u da izvozimo svoje proizvode u koliko ih oni hoce. Samo, obzirom da je nas proizvod dosta zdraviji od onih koje druge zemlje nude i da nije ni na koji nacin modifikovan, SAD-u treba ponuditi cenu X 10, dok za isto vreme stalnim kupcima ne treba menjati nista.
  Badema ima i van teritorije SAD-a, pa nismo u obavezi da od njih uvozimo ako nam povecaju cenu zbog ovakvog postupka 🙂

 4. Glup narod BREKAVACA jer ne kuze engleski pa neznaju ispuniti formular

 5. Miroslav Miki Blagojević | 13. јула 2015. at 16:57 |

  Evi.nudim se ja iz semberije da tjeram prasice preko atlantika haha,ima nemoze amerika pojesti,domaci jeli samo neprskanu ‘ranu,organic pigs meat hehehe

Comments are closed.