NEĆE DA RAĐAJU ZBOG MUŠKARACA: Ovo je jedan od razloga bele kuge u Srbiji

beba

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Manje od jedan odsto očeva redovno menja pelene detetu, dok nešto više od sedam odsto njih kupa bebu, pa to neretko otežava odluku o stvaranju potomstva.

Čak 43,5 odsto žena u Srbiji ne namerava da zatrudni u narednih pet godina, a kao glavne krivce za to navode muškarce, koji se ne uključuju dovoljno u odgajanje i brigu o detetu, pokazalo je nedavno istraživanje „Kultura rađanja i partnerski život u Srbiji“, koje je sprovedeno na 1.560 ispitanica.

Manje od jedan odsto očeva u Srbiji redovno menja pelene detetu, dok tek nešto više od sedam odsto njih kupa bebu, podaci su istraživanja koje bi moglo da ukaže na to šta ženama, osim finansijske podrške, može pomoći da se odluče na rađanje. Izuzimajući ekonomski momenat, ispitanice su kao jedan od ključnih problema navele tradicionalnu uloga oca, koji ne učestvuju aktivno u odgajanju deteta.

AUTOBUS SA SRBIMA UDARIO U KAMIONET KOD SOLUNA: Vatrogasci ih izvlačili kroz prozore posle nesreće! (FOTO)

Tradicija

Tako su samo dve aktivnosti vezane za decu, izvođenje u šetnju i odlazak kod lekara, pretežno zajedničke, dok su sve ostale obaveze vezane za dete, ali i za domaćinstvo prepuštene – isključivo ženi.

Da su žene kao roditelji opterećenije, govori činjenica da su u prvim fazama odgajanja deteta mame te koje većinu obaveza preuzimaju na sebe, i brigu o bebi i kućne poslove. Položaj žena znatno je otežan i njihovom brigom o ostalim, uglavnom starijim članovima porodice.

– Moderna žena danas u Srbiji, uz sve obrazovanje i karijeru koju ima, nije lišena ni tradicionalnih obaveza. Bila ona učiteljica, radnica u polju, profesorka univerziteta – nju kad se vrati sa posla očekuju spremanje ručka, čišćenje kuće i briga o bolesnom članu porodice. Žene su i više nego opterećene različitim obavezama, smatraju da nemaju dovoljnu podršku od partnera i iz tog razloga se neke teže odlučuju na drugo ili čak na prvo dete. Pored savetovališta za trudnice, jedinice lokalne samouprave moraju otvarati i savetovališta za parove kako bi se i muškarci uključili u zajedničke aktivnosti oko dece i podelili obaveze. To ženama umnogome omogućava odluku o potomstvu – kaže ministarka za demografiju Slavica Đukić Dejanović i dodaje da, pored finansijske pomoći države, mora da se obave i veliki savetodavni rad i edukacija.

Hašim Tači: Podela Kosova? Razmena teritorija? Nikad čuo! (INFO)

Nepoverenje

Prema njenim rečima, na popisu stanovništva iz 2011. godine trećina žena uzrasta između 30 i 33 godine izjavila je da ne planiraju uopšte potomstvo. Na pitanje zašto, kao prvi odgovor navele su nepoverenje u partnera, na drugom mestu je bila sumnja u pomoć porodice, a zatim nepoverenje u državu.

(Dnevne.rs/Izvor: Kurir.rs, Jelena Pronić)