Naser Orić oslobođen krivice za ZLOČINE NAD SRBIMA!

RAT

Foto: Youtube / Ibro Zahirovic

Prvostepenom presudom optužbi je oslobodjen i Sabahudin Muhić, bivši pripadnik teritorijalne odbrane Armije BiH, prenela je regionalna televizija N1.

Orić i Muhić bili su optuženi da su učestvovali u ubistvima tri srpska zarobljenika u mestima Zalazje, Lolići i Kunjerac.

Sud u Sarajevu danas je izrekao oslobađajuću presudu ratnom komandantu nekadašnje Armje BiH za Srebrenicu, Naseru Oriću, kojeg tužilaštvo tereti za ratne zločine na području Srebrenice i Bratunaca 1992. godine.

[adsenseyu5]

Orlić, kojeg Bošnjaci smatraju ratnim herojem, a Srbi zločincem, uhapšen je 10. juna 2015. u Bernu po poterniciji Srbije, na putu za Švajcarsku gde je trebalo da prisustvuje obeležavanju 20. godišnjice zločina u Srebrenici.

Srbija je poternicu za Orićem raspisala 2014, zbog sumnje da je počinio krivično delo ratnog zločina nad srpskim stanovništvom u Srebrenici 1992.

Orića je Haški tribunal 2006. godine osudio za ratne zločine po jednoj tački optužnice na dve godine zatvora za indirektnu odgovornost za smrt sedam i mučenje 11 srpskih zarobljenika u periodu od 1992. do 1993. godine.

https://www.dnevne.rs/drustvo/zverstva-krvnika-iz-srebrenice-nad-srbima-nozem-mu-je-izvadio-oci-a-potom-ga-zaklao

Nakon žalbe na presudu, Orić je 2008. proglašen nevinim, pošto je Apelaciono veće u Hagu tada zaključilo “da nema sumnje da su teški zločini počinjeni nad Srbima u Srebrenici u periodu od septembra 1992. do marta 1993, ali da “dokaz da su zločini počinjeni nije dovoljan za izricanje kazne pojedincu”.

Orić je sredinom 1980-ih godina, pre raspada Jugoslavije, bio pripadnik specijalnih jedinica JNA za atomsku i hemijsku odbranu. Potom je završio šestomesečni kurs u Zemunu i radio u policijskoj stanici Savski Venac u Beogradu kao pripravnik tokom 1988. da bi potom kao član policijske jedinice za specijalne akcije, imao je obuku još dve godine.

Orić je 1990. prebačen na Kosovo i Metohiju kao član jedinica za specijalne akcije MUP-a, a po povratku u Beograd, kako su izvestili tada mediji, bio je telogranitelj Slobodana Miloševića, a tokom 9. marta je učestvovao u hapšenju Vuka Draškovića.

[adsenseyu1]

U “medijskoj biografiji” navodilo se i da je noću radio na ulazu u poznatu beogradsku diskoteku “Metro” u Knez Mihajlovoj ulici.

Karijeru u BiH počinje u avgustu 1991. godine u policijskoj stanici na Ilidži, na periferiji Sarajeva da bi potom bio prekomandovan u policijsku stanicu u Srebrenici gde je naredne godine unapredjen u šefa policijske stanice u Potočarima.

Po izbijanju rata u BiH Orić je 20. maja 1992. postavljen na funkciju komandanta Štaba Teritorijalne odbrane u Srebrenici, a od 1. jula 1992. i za člana Ratnog predsedništva Srebrenice.

DOŠAO SAM IZ 2048. GODINE DA VAS UPOZORIM: Nešto strašno će se dogoditi!

Predvodio je, tvrdili su mediji uoči sudjenja u Hagu, mnogobrojne napade na više od 50 srpskih sela 1992-1993, u opštinama Bratunac i Srebrenica. Orić je, sa saradnicima je u julu 1995, pre nego što je vojska Republike Srpske zauzela Srebrenicu, evakuisan helikopterom na područje pod kontrolom Armije BiH.

Sud bi danas trebalo takodje da izrekne presudu i Sabahudinu Muhiću. Orić i Muhić optuženi su za zločin nad ratnim zarobljenicima na području Bratunca i Srebrenice.

DETALJI UBISTVA U ČAČKU: Vladica zagrlio druga, pa ispalio ŠEST METAKA u njega (INFO)

Prema optužnici, Orić, tadašnji komandant, i Muhić, pripadnik Armije BiH, su 1992. godine u mestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

(Dnevne.rs/Blic.rs/Izvor:Tanjug,Srna)

[adsenseyu4]