NARODNA VEROVANJA NA CVETI: Ovo danas OBAVEZNO valja da se uradi! (INFO)

ikona

Foto: Wikipedia/Mladifilozof

Na ovu nedelju mesec je pun. Verovalo se da tada ljudski um i veštine poseduju najveće moći. Zato je trebalo započinjati poslove i doneti važne odluke

Vernici danas obeležavaju praznik Cveti. Prema crkvenom kalendaru, ovaj praznik dolazi nakon Lazareve subote, ili Vrbice. Takođe, to je i poslednja nedelja u toku velikog Uskršnjeg posta. Cveti uvek padaju u nedelju, a ovaj praznik naziv je dobio po grančici cvetne palme, koju je Isus nosio u ruci.

Toga dana je Isus Hristos, praćen svojim učenicima i mnoštvom naroda, krenuo iz sela Vitinije u Jerusalim. Kada je došao do sela Vitfaga, u podnožju Maslinske gore, reče dvojici učenika: “Idite u selo koje je pred vama, i odmah ćete naći magaricu privezanu i magare s njom, odrešite je i dovedite, i ako vam ko god šta kaže, odgovorite mu trebaju Gospodu! – i odmah će ih dati”.

[adsenseyu1]

Učenici uradiše kako im je Hristos zapovedio, i kad dovedoše magare, on ga je uzjahao i krenuo u Jerusalim.

Sve se to dešavalo pred praznik Pashe, pa se u Jerusalimu beše sakupilo sveta iz mnogih krajeva. Kada je Isus naišao, mnogi su se zapitali: “Ko je to?”. Potom Hristos uđe u hram, gde su bili sakati i bolesni, i sve ih je iscelio. Među narodom i decom zavlada veliko oduševljenje.

Foto: Wikipedia/Mladifilozof

Celog dana je Isus Hristos držao propovedi u hramu, a uveče se sa svojim učenicima vratio u Vitiniju.

Stari običaj koji se i danas praktikuje i ovde u istočnoj Srbiji je da se na taj dan okupe mladići i devojke na raskršću ili kod crkve, nalože vatru i igraju i pevaju dok ne počne služba u crkvi. Iako kažu, da se na veliki praznik ne radi, ipak je na Cveti valjalo posejati lan i kupus.

Cvetonosnice su devojke koje su se okupljale da bi brale, sušile i sadile cveće. Tako su nazivane jer su, odlazeći zorom na proplanke i u šume i vraćavši se u naselje, nosile svakovrsno ubrano cveće, kojim su se i kitile.

[adsenseyu1]

Njihov odlazak i branje cveća su propraćeni pesmom, te je pojava cvetonosnica bila i živopisna, ljupka i mladalački razdragana prolećna svetkovina.

Na ovu nedelju mesec je pun. Verovalo se da tada ljudski um i veštine poseduju najveće moći. Zato je trebalo započinjati poslove i doneti važne odluke.

Naime, prema narodnom verovanju, onaj koji danas započne posao kojim želi sa uspehom da se bavi, to će mu se i ostvariti. Zato nikako nemojte zaboraviti da se danas odvažite da započnete, šta god želite da radite uspešno do kraja godine.

Od praznika Cveti još sedam dana je do Uskrsa.

(Telegraf.rs)