NAROD HRLI U MANASTIR KOD KRUŠEVCA: Masovno uzimaju SAPUN KOJI PROIZVODE MONASI, evo i zbog čega!

crkva

Foto: printscreen/instagram

Iako skrajnut, na oko kilometar od sela Bošnjane i glavnog puta Kruševac-Varvarin, Manastir Svetog Luke u Bošnjanu, u toku nedelje poseti više od 500 vernika, a o važnim praznicima i na hiljade poklonika!

U manastiru koji nije “turistički” eksploatisan, ne dolazi se samo po duhovni smiraj kod čuvenog igumana mr arhimandrita Alekseja (Bogićevića), koji je po dolasku sa Svete gore 2002. godine preporodio skromno zdanje i monaški život.

Narod masovno dolazi da uzme mirisni sapun, koji je, svedoče redovni korisnici, melem za svaku ranu. Sa proizvodnjom sapuna, monasi su krenuli pre blizu tri godine, zahvaljujući Kruševljaninu Bojanu Stojkoviću, koji je izučavao hemiju u pokušaju da pomogne svojoj ćerki, alergičnoj na klasične deterdžente.

– Jedno vreme nam je Bojan donosio sapune koje je sam pravio, da bi posle izvesnog vremena krenuli da ih zajedno pravimo u našoj kuhinji, a potom i u radionici – priseća se, protosinđel Luka Milošević: – Oslonili smo se na znanja profesora Zorana Vujčića sa Hemijskog fakulteta u Beogradu, gde sam i lično odlazio na konsultacije. Držali smo se recepta i sam profesor odao je priznanje našem proizvodu i savetovao nan da ga ne menjamo.

CIA SAMA OTKRILA: Kosovo je oteto zbog ovoga!

Monasi mesečno izliju 300-400 sapuna. Oni ih spravljaju kombinujući životinjske masti i kokos, palmino i ricinusovo ulje. To čine tzv. hladnim postupkom, uz pomoć štapnog miksera, kako bi ubrzali proces saponifikacije.

Kada se sapun izlije u kalupe, a ovde ih imaju dva tipa (u obliku pravougaonika sa utisnutim manastirskim pečatom i u obliku ruže), strpljivo se čeka da protekne 40 dana. Eventualni višak sode se kalcifikuje i kada se pretvori u kalcijum karbonat-štete nema.

– Najzahtevniji deo posla je priprema materijala, odnosno pranje svinjske masti, goveđeg loja, i to destilovanom vodom u više navrata – predočava monah Luka: – Za kilogram masnoće treba vam pet litara vode i to dugo traje. Da bi ubrzali postupak, napravili smo mali generator pare, sa parnim kotlom i prohromskom posudom sa grejačem, koji će uskoro biti u funkciji.

Sapunima se dodaju samo ispitani mirisi limuna, jasmina i ruže. Boje nema, a nema ni aditiva. Zato se manastirskim sapunom kupa i novorođenčad i mala deca. Zabrinuti roditelji kupuju sapune iz manastira, jer oni ne iritiraju kožu. Sapuni po pravilu “putuju” do brojne dijaspore, koja veoma poštuje manastir kod Bošnjana.

Lekoviti izvori

Tri lekovita izvora iz 14. veka jedini su preživeli vreme i osvajače. Monasi i vernici ih redovno koriste. Voda leči oči i glavobolju. U minuti iz izvora isteče oko sedma litara.

Prave i med

Bratstvo se pored proizvodnje sapuna bavi i pčelarstvom. Ove godine su se i iskusni pčelari žalili na skromne prinose, ali su zato ovdašnji monasi uspeli da od 30 košnica dobiju 100 kilograma meda! Otkrivaju da koriste invertovani šećer koji prave sami koristeći enzim profesora Zorana Vujčića.

(Dnevne.rs/SrbijaDanas.com/Izvor:Novosti)