NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE: Ova tri političara imaju najveće poverenje građana Srbije

beograd

Foto: pixabay

Prema istraživanju javnog mnjenja koje je sproveo Institut za evropske poslove, od svih političara građani najviše veruju Aleksandru Vučiću, a među članovima odlazeće vlade premijerki Ani Brnabić, za koju se opredelilo 25,4 odsto ispitanih, i Ivici Dačiću, 18,6 odsto, dok su ostali članovi Vlade navodeni u manje od 3 odsto slučajeva.

Ispitanici najmanje veruju Bošku Obradoviću, Vojislavu Šešelju i Draganu Đilasu, kojima poverenje poklanja, odnosno koje su naveli u istraživanju, svega po 0,1 odsto ispitanih građana. Generalno, građani se većinski izjašnjavaju da ne veruju političarima, bez obzira da li je reč o vlasti ili opoziciji, skoro 60 odsto ispitanih.

Kad je reč o strankama, najviše veruju Srpskoj naprednoj stranci, kaže “glas” javnog mnjenja. Prema istraživanju, najviše ispitanih u dosadašnjoj vladi veruje premijerki Brnabić, a potom Dačiću, s tim što je ona ocenjena sa prosečnom ocenom 3,3 a Dačić je ocenjen sa 3,4.

Premijerka i dojučerašnji prvi potpredsednik vlade imaju naviše prosečne ocene, kao i najveći procenat učešća ocene 5, kada je u pitanju evaluacija njihovog rada.

PROČITAJTE JOŠ: PAKLENA SEDMICA PRED NAMA?! Predrag Kon očekuje sve veći broj UMRLIH i poručuje: VANREDNO STANJE jedino što može da nas spasi!

Prate ih ministar zdravlja Zlatibor Lončar i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović sa srednjom ocenom 3,0, dok prosečnu ocenu 2,9 dele ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, ministar turizma, trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić i ministar finansija Siniša Mali.

Iza njih su, sa ocenom 2,8 ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović; ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Građani su prosečnu ocenu 2,7 dali ministru poljoprivrede Branislavu Nedimoviću, ministru prosvete Mladenu Šarčeviću i ministru za evropske integracije Jadranki Joksimović. Ministar rudarstva Aleksandar Antić i ministar za rad Zoran Đordević dobii su 2,6.

Prosek od 2,5 dobili su ministar privrede Goran Knežević, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, ministarka pravde Nela Kuburovic i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljevic. Najnižu prosečnu ocenu koja iznosi 2,4 dobio je ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan.

PROČITAJTE JOŠ: DETALJI DRAME NA DORĆOLU! Slavska sveća izazvala požar, tinejdžerka šetala po terasi i zapomagala: “Molim vas, spasite me, izgoreću!”

Istraživanje javnog mnjenja o političkim stavovima građana, Institut za evropske poslove sproveo je u martu na reprezentativnom uzorku od 1.207 građana, u saradnji sa Ninamediom.

 

(Dnevne.rs/Tanjug)