‘NAJGORI’ VOZAČI U SRBIJI: Stanovnici ovog grada su REKORDERI po saobraćajnim prekršajima (INFO)

motorsita

Foto ilustracija: Dnevne.rs/Pixabay

Grad ima svoju Studiju o bezbednosti saobraćaja, što je zakonska obaveza svih lokalnih samouprava, ali njeni podaci su daleko od pohvalnih i Valjevo svrstavaju u gradove sa niskim nivoom bezbednosti.

– Studija je ukazala na dobre strane koje postoje već u gradu, ali na žalost i na one loše. Po podacima do kojih smo došli u izradi Studije, Valjevo ima najlošiji rezultat kada je u pitanju vezivanje sigurnosnih pojaseva u državi.

-Naime, samo 10 odsto građana koristi pojas na zadnjem sedištu, a 18,9 odsto koristi sedište za bebe. Broj korišćenosti sedišta za bebe na nivou republike je dvostruko veći nego u Valjevu, a država i taj procenat želi da poboljša, smatrajući da je nedovoljan – kaže Dalibor Pešić, docent Saobraćajnog fakulteta u Beogradu, koji je izradio saobraćajnu Studiju za Valjevo.

Taj dokument, dodaje Pešić, pokazuje da je Valjevo, iako višestruko manje, na trećem mestu u Srbiji po broju oduzetih vozačkih dozvola, odmah iza Beograda i Novog Sada.

Upotpunjujući neslavnu statistiku Studije, odbornik Skupštine grada dr Zoran Živković predočava da je za prvih pet meseci ove godine čak 161 osobi ukazana pomoć u Urgentnom centru bolnice zbog povreda u saobraćajnim nesrećama.

Od broja svih poginulih lica u Valjevu u prethodnoj godini čak 28,2 odsto čine pešaci, a 23 odsto su biciklisti. Najveći broj poginulih čine deca i odrasli do 30 godina starosti, što više nego nameće potrebu edukacije ali i izgradnju biciklističkih staza  – navodi dr Živković.

Kakvi su Valjevci za volanom pokazuje i podatak saobraćajne policije da su lane otkrili skoro 1.700 pijanih vozača, što je za oko 400 više nego 2015. godine. Od tog broja, njih 470 je zadržano na trežnjenju, jer su zatečeni tokom vožnje sa više od 1,2 promila alkohola u krvi.

Ni sa brzinom stvari ne stoje bolje, jer su sigurnosne kamere koje beleže saobraćajne prekršaje, postavljene na četiri lokacije u Valjevu, ove godine već registrovale preko 8.000 prekršaja prekoračenja brzine.

Na jednoj od najprometnijih raskrsnica u gradu, Karađorđeve i Sinđelićeve gde takođe postoje kamere, Studija o bezbednosti je pokazala da godišnje kroz „crveno“ prođe više od 1.000 vozača.

 

Dnevne.rs/Izvor:P.Vujanac,Blic.rs)