NADA ŠAKIĆ, STRAH I TREPET LOGORA U JASENOVCU: Umesto na robiji, živela je u elitnom domu penzionera u Zagrebu

ustaše

Foto: Printscreen

Jedna od istorijskih ličnosti koje se pojavljuju u filmu “Dara iz Jasenovca” jeste i Nada Šakić, čuvar ženskog logora Stara Gradiška u sastavu logora Jasenovac. Ovu ulogu tumači mlada glumica Alisa Radaković.

Nada Šakić bila je žena čuvenog ustaše Dinka Šakića, a umrla je je u 84. godini prirodnom smrću u Zagrebu. Živela je u elitnom delu Zagreba u jednom staračkom domu sa najvećim privilegijama i prema njoj su se ophodili kao prema heroju. Sud sadašnje Republike Hrvatske proglasio ju je za nevinu, a ona je nakon presude rekla da je “pravda pobedila”.

Nada Esperanca Šakić, rođena Tambić, bila je pripadnik ustaša, čuvar ženskog logora Stara Gradiška u sastavu ustaškog logora Jasenovac. Nada je bila polusestra Vjekoslava Maksa Luburića, komandanta logora, kojeg u filmu glumi Marko Janketić.

Osnivač logora smrti u Jasenovcu Vjekoslav Maks Luburić, sredinom oktobra 1942. godine u dužnost uvodi i svoje dve polusestre, Zoru i Nadu, koje se ubrzo pokazuju dostojne prezimena Luburić. U ženskom logoru Stara Gradiška, u kome je za svega tri godine ubijeno skoro 80.000 žena i dece, Nada je, prema svedočenjima, bila jedan od najvećih zlotvora.

PROČITAJTE JOŠ

“To su strašne stvari, a ja sam nežan čovek” Na snimanju “Dare” Vuku Kostiću bukvalno pozlilo

Be the first to comment on "NADA ŠAKIĆ, STRAH I TREPET LOGORA U JASENOVCU: Umesto na robiji, živela je u elitnom domu penzionera u Zagrebu"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*