“NA ZMIJE SMO NAVIKLE, ALI PACOVI SU OPASNI” Majka i ćerka žive u rđavom vagonu usred Železnika! Zimi se SMRZAVAJU, leti GORE! (FOTO)

železnik

Foto: privatna arhiva

Za Stublinsku ulicu u Železniku retko ko iz ovog beogradskog naselja nije čuo, a ona je postala poznata svima zbog jednog rđavog vagona koji se u njoj nalazi. U njemu žive dve žene, majka i ćerka.

U ovih 15 kvadrata koliko vagon ima, ove žene žive od kada znaju za sebe. One su jedna drugoj sve na svetu, a kada se posvađaju, ubrzo se i pomire jer nemaju kuda.

Kata Đorđević (84) je sedamdesetih godina došla iz Bosne kada se udala za čoveka iz Železnika koji je već imao dvoje dece. Nesreća ju je pratila od samog početka pa je kuća u kojoj je nekada živela sa tadašnjim mužem ubrzo i srušena.

On je kako nam je rekla nakon toga, kupio vagon u Boljevcu nakon čega ga je “dovukao” u Železnik.

Dragicina i Katina 'kuća'

Dragicina i Katina “kuća”foto: Privatna arhiva

U početku je ovaj vagon bio pristojno mesto za život. Udarili smo tu zidove, bilo je lepo i toplo, a imali smo i fin nameštaj. Nesreća je što je on umro jako rano, a ja sam se posle brinula o njegovoj deci iz prvog braka. Čim su stasali, otpisali su me, priča ova izmučena žena.

NESTVARNI OBLACI NAD RAVNICOM: Vojvođani ne pamte da je ikada bilo ovako (FOTO)

Mlađi član ove male porodice, Katina ćerka, Dragica Zarić (60) je na prvi pogled vedra i nasmejana žena. Kako nam je rekla, da joj nije ovog optimizma, odavno bi obolela, a ko bi se posle starao o njenoj staroj majci?

Ona je glavni šaljivdžija u “kući” i često kako kaže, voli da “zajebava” majku kako bi je malo “digla na noge.”

Dragica Zarić

Dragica Zarić Foto: Privatna arhiva

Meni da nema ove vedrine, ja bih umrla. Animiram majku, kada potone, “dižem je” kako znam i umem. Često se šalim da ću da odguram vagon da se provozamo kroz grad. Ona se odmah uplaši jer ne razume šalu, priča Dragica.

Dodaje kako ceo život živi u nekim mukama pa je navikla na loše.

Bila sam udata, ali sam se razvela jer je on voleo mnogo da pije, a nije bila retkost i da me maltretira. Nakon razvoda nisam imala kuda pa sam došla ovde da živim sa majkom barem privremeno. Ipak, to je sada postao moj život. Ne volim drugim ljudima da pričam gde živimo jer nailazim na nerazumevanje, a ni komšije nas ne vole, iskrena je Dragica.

Ove dve hrabre žene nailazile su na mnoge prepreke živeći u ovim neljudskim uslovima. Pored toga, priroda se urotila protiv njih.

Neretka je situacija da pronađu zmije ili pacove u krevetima, a često imaju i problema zbog krpelja.

Na zmije smo navikle i ne plašimo se mnogo, ali pacovi su opasni. Jednom sam u meso uglavila sitne deliće sijalice kako bi ih poubijala i uspela sam, morate da se dovijate kako znate. Ipak, oni se stalno vraćaju, a kada ih vidi moja majka počinje da plače i kuka što mi teško pada. Pored toga, napadaju je krpelji pa smo stalno na nekim mukama, objašnjava ćerka.

foto: Privatna arhiva

Njih dve se zimi greju na smederevac, a leti spavaju napolju. Na pitanje šta im teže pada, nismo dobili odgovor jer kako nam je Dragica rekla “ne zna se šta je gore”.

POZIVI NA VOJNU VEŽBU UVELIKO STIŽU: Ako se ne odazovete u ovom roku – platićete papreno ili ćete ići u zatvor

Sve nam se uhvatilo u rđu, lim se odvaja od cigli, nemamo vodu, kupam se na maloj česmi, a majku perem sunđerom. Još kada je zima, smrznemo se žive. Krov nam prokišnjava zimi i to tačno pored kablova dok je leti situacija alarmantna. Kada je vrućina, lim se zagreje toliko da mislim da ćemo se nas dve zapaliti žive u ovom vagonu. Onda izađemo da spavamo napolju pa nam zmije padaju na glavu, ovo nije život zaista, priča Dragica, ali ne skida blagi osmeh sa lica.

Unutrašnjost vagona

Unutrašnjost vagonafoto: Privatna arhiva

Kaže kako ide na biro, ali niko ne želi da je zaposli zbog godina. Pisala je i socijalnom, ali ih do sada niko nije posetio. Primaju minimalnu novčanu naknadu, ali su te pare nedovoljne jer Dragica uredno plaća tim novcem račune za struju i vodu.

       

(Dnevne.rs/izvor: Espreso.rs)