Na desetine povređenih u Prištini: Predstavnici Samoopredeljenja u žestokom sukobu sa policijom (VIDEO) (FOTO)

albanci

Više hiljada aktivista Samoopredeljenja i građana Kosova okupilo se na Trgu Skenderbega u Prištini protestujući zbog izjava ministra u Vladi Kosova Aleksandra Jablanovića i tražeći da kombinat Trepča postane javno preduzeće.

Policiji je dat ultimatum da uklone barikade koje su postavili, a pošto se to nije desilo, predstavnici Samoopredeljenja su počeli da se sukobljavaju sa policijom. U sukobu ima više desetina povređenih sa obe strane.

[adsenseyu4]

“(Ministar Aleksandar) Jablanović je majke Đakovice nazvao divljacima. Stavljamo do znanja Vladi, policiji Kosova, da mi nismo divljaci i da nije potrebno toliko obezbeđenje. Tražimo da Trepča hitno postane javno preduzeće”, rekao je Mulićaj.

albanci

Demonstranti, koje predvodi opozicioni Pokret Samoopredeljenje, traže ostavku ministra Aleksandra Jablanovića i da Trepča hitno postane javno preduzeće čemu se protive Vlada Srbije i politički predstavnici Srba sa Kosova.

View image on Twitter

Sanije Beriša, majka nestalog dečaka iz Đakovice, pričala je o uvredama koje je na račun majki Đakovice navodno izrekao Jablanović.

[adsenseyu1]

Okupljeni protestuju zbog izjave Jablanovića od 6. januara da su “divljaci” oni koji su sprečili raseljene Srbe iz Đakovice da posete domove i crkvu na Badnje veče. Jablanović je kazao da nije mislio na sve građane koji su protestovali, već samo na one koji su Srbe gađali kamenicama.

 

 

U Prištini su u subotu, na poziv opozicionih stanaka i građanskih organizacija, održane demonstracije na kojima je od premijera Ise Mustafe zatraženo razrešenje ministra Aleksandra Jablanovića i usvajanje zakona o pretvaranju “Trepče” u javno preduzeće.

Po završetku skupa deo demonstranata je gađao zgradu vlade i na njoj slomio stakla na prozorima, zbog čega je policija morala da interveniše i upotrebi suzavac. Povređeno je 19 pripadnika policije, a privedeno 22 demonstranta.

(Blic)