MUŽ POSTAVIO NAJSTRAŠNIJI ULTIMATUM: “OSTAVI NJEGA ILI ODLAZIM” Hrabra Dušica (44) ostala je sama uz bolesnog sina

majka

Foto: Telegraf

Kad god vam je teško, zagrlite svoje dete, jer je to ono što vraća snagu“. Ovaj način borbe ponekad je jedino što preostaje Dušici Vukosavljević (44), čije je dete pri porođaju pretrpelo masivno krvarenje na mozgu.

U godinama koje su sledile, Stefan (20) iz Beograda, zbog toga je oboleo od cerebralne paralize, epilepsije i ima oštećenje vida i sluha. Kao da to nije dovoljno, u najtežem trenutku, muž joj je postavio najstrašniji ultimatum “ostavi svoje čedo i pravi sa mnom drugo, ili ja odlazim”. Ova hrabra žena nastavila je sama, ponosno i hrabro.

Dušicina priča nije poziv u pomoć. Naprotiv, ona želi da je pruži drugima koji su u sličnoj situaciji, ali njena poruka da roditelji zagrle svoje dete može da pomogne i onima, koji prilikom “izvođenja deteta na put”, izgube snagu.

Za Stefanov problem njegova majka je saznala već u porodilištu.

– Mojoj bebi se obmotala pupčana vrpca. Zbog toga je imao moždano krvarenje. Znala sam da ima oštećenje mozga, ali se tad još nije znalo u kojoj meri – započela je sa hrabrim osmehom, Stefanovu i svoju priču, Dušica Vukosavljević (44) iz Beograda.

Prvi simptomi teške traume su se odmah videli.

Dušica Vukosavljević Foto: Telegraf

– Primetila sam da ima treperenje očiju i shvatila sam da mu je oštećen vid. Tad se još nije znalo koje će sve zdravstvene probleme da ima – podelila je težak trenutak moja sagovornica.

Takvih trenutaka u Dušicinom i Stefanovom životu bilo je previše. Ima ih i dalje. Ali, jedan posebno izaziva nevericu i šok. Meni je ostavio gorak ukus i naveo me da razmišljam “kakva osoba je u stanju da postupi tako?”. Čini mi se da odgovor nikad neću uspeti da pronađem.

TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA DUŠKA TOŠIĆA: Odrastao u domu za napuštenu decu, nije imao za hleb, ni TV u kući

– Iako je Stefan sa pet i po meseci imao “samo” oštećenje vida, njegov otac je tad odlučio da nas napusti. Dao mi je da biram – ili ću da ostavim svoje dete i da nastavim život kao da se nije ni rodio, ili ću da ostavim njega. Rekla sam mu da ne postoji muškarac zbog kog bih napustila svoje dete koje je baš mene izabralo da mu budem mama. I opet bih donela istu odluku – istakla je majka koju krasi neverovatna snaga.

DALJI TOK STEFANOVE BOLESTI

Kad je došlo vreme da Dušicina beba prohoda, videlo se da je Stefan oboleo i od cerebralne paralize.

– Stefan je osoba sa poteškoćama u mentalnom razvoju. Pored oštećenja vida i paralize, ima i oštećenje sluha. I nekoliko godina imao je “samo” ove zdravstvene probleme. A, onda se pred pubertet javila i epilepsija. On je, inače, medicinski fenomen, jer je imao veliko oštećenje malog mozga gde se nalaze svi vitalni sistemi. Međutim, drugi centri su preuzeli ulogu malog mozga – ispričala je sagovornica.

Dušici Vukosavljević je u početku bilo teško. I sad dođu takvi trenuci. Vedra i jaka žena, nosi se sa problemima podignute glave, a u tome joj pomaže i sin, a snagu joj daje što je Stefan nasmejan i srećan.

– Moje dete je dosta funkcionalno, s obzirom na to koliko je oštećenje. To mi mnogo znači, jer može da ode do toaleta, da mi pomogne kad treba da ga podignem iz kolica. To jeste teško, ali on učini da taj trenutak bude lep, jer me tad zagrli i počne da ljubi. To učini jer zna da tako svojoj majci daje snagu – istakla je sa ozarenim licem Dušica Vukosavljević, hrabra majka koja je samo jedna od mnogih.

Nasmejani Stefan pleni svojom pojavom Foto: Telegraf

Stefan je hedonista, kako kaže njegova majka. Obožava društvo, bazen, da je u centru pažnje, da se mazi i da pleni svojom pojavom. Mene je opčinio, naročito kad sam mu pružila ruku na rastanku. Prihvatio ju je toplo, srdačno i spustio glavu da je poljubi. Na licu mu je bio osmeh koji je i meni dao snagu da drugačije sagledam svakodnevne probleme pred koje me život stavlja.

ZA ĆERKOM SLAVNE GLUMICE UZDIŠE CELA SRBIJA: Lana je napustila fakultet i shvatila da bez ovoga ne može da živi! (FOTO)

Ponosnu snažnu majku i njenog neponovljivog sina sam upoznala na konferenciji – Život i položaj osoba sa poteškoćama u mentalnom razvoju i njihovih porodica.

Dušica je na njoj govorila sa ciljem da pomogne da se olakša život drugim porodicama sa sličnim problemom. Iako je ponekad na izmaku snage zbog svoje životne priče, nije joj teško da je nađe za druge.

“Kad god vam je teško, zagrlite svoje dete, jer je to ono što vraća snagu” je Dušicina poruka roditeljima koji se nalaze u sličnoj situaciji Foto: Telegraf

REŠAVANJE PROBLEMA OSOBA SA POTEŠKOĆAMA U MENTALNOM RAZVOJU

Konferenciji su prisustvovali i Dragan Vulević, savetnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao i Tanja Štaljonić, predsednik Humanitarne organizacije “Prijatelj u nevolji”.

Na njoj je Štaljonić istakla da se problemi u porodici jave čim se rodi osoba sa poteškoćama u mentalnom razvoju.

– To se dešava jer roditelji nemaju adekvatnu podršku nadležnih. Drugi problem jeste nedostatak informacija. Ne postoji informator gde bi roditelji mogli da se upoznaju sa svojim pravima. Međutim, najveći problem roditeljima jeste pitanje šta će da se desi sa njihovom decom kad oni više ne budu mogli da se brinu o njima, što zbog svoje bolesti ili smrti – istakla je Tanja Štaljonić, predsednik Humanitarne organizacije “Prijatelj u nevolji”.

Dragan Vulević, savetnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja istakao je da su problemi porodica sa decom ometenom u razvoju grupisani u tri segmenta.

Dušica Vukosavljević je prisustvovala konferenciji kako bi pomogla drugim porodicama Foto: Telegraf

– Postoje određeni materijalni problemi, problemi koji se javljaju u organizaciji života i treći problem, koji najviše muči roditelje, jeste šta će biti sa njihovim detetom ako se oni razbole ili kad ih više ne bude bilo. Jedan od odgovora jeste stanovanje uz podršku, taj sistem treba razvijati i država ima neki pravac daljeg delovanja – rekao je Vulević.

Savetnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja napomenuo je da je potrebno da se deci obezbedi jedan dostojanstven kvalitet života, i da po njemu rešenje nije da se oni nalaze u sklopu nekog doma.

PRAZNICI STIŽU: Vremenski uslovi od petka do Božića

– Smeštaj gde će deca ometena u razvoju stanovati uz podršku treba da bude u gradu. Neophodno je da ih ne izolujemo, da oni komuiniciraju, da se uklope u neku zajednicu. To je jedino gde ja sad vidim da postoji neko rešenje – kazao je Vulević.

(Dnevne.rs/Izvor: telegraf.rs, Ivana Vlajković/[email protected])