‘MOLITVE I MOLBE’: OVO DANAS NIKAKO NE SMETE DA RADITE, počeo je VELIKI BOŽIĆNI POST! (INFO)

POST

Foto: flickr/ccharmon, trpezaketering.rs, Profimedia

Telesni post je uzdržavanje od hrane, ali duhovni post je bitniji. On služi da se ono što je negativno iz duše iščupa i na tom mestu posadi nešto dobro, napisao je patrijarh Pavle u knjizi “Molitve i molbe”

Vernici Srpske pravoslavne crkve, Svete gore, Jerusalimske patrijaršije i Ruske pravoslavne crkve danas započinju Veliki post koji će trajati do Božića, odnosno 7. januara 2016. godine.

Osnova svakog posta u hrišćanstvu, a samim tim i Božićnog, sastoji se u suzdržavanju od mrsne hrane, loših dela i misli. Međutim, veroučitelji naglašavaju da mnogi pravoslavni vernici pogrešno shvataju smisao posta u kome ne treba umirivati svoje telo već i strasti.

Hrišćansko učenje navodi da je u postu najbitnije odreći se gordosti, koja se smatra jednim od najvećih grehova i korenom zla. Post je najbitniji u duhovnom smislu, a sam čin telesnog posta i po knjizi patrijarha Pavla “Molitve i molbe” nije presudan.

Telesni post je uzdržavanje od hrane, ali duhovni post je bitniji. On služi da se ono što je negativno iz duše iščupa i na tom mestu posadi nešto dobro – napisao je patrijarh Pavle.

[adsenseyu1]

Mnogi vernici ne znaju da je post u stvari stvar slobodne volje i da će za Božić pričest dobiti i oni koji se nisu uzdržavali od pojedinih vrsta hrane. Srpska pravoslavna crkva je čak i propisala da ne treba da poste trudnice, deca do 14 godina, starci i svi oni kojima je lekar zbog zdravstvenog stanja prepisao da se hrane mesom ili drugim namirnicama koje nisu posne.

Vernici ponekad post prekrše i nesvesno (na primer: čokoladne bananice sadrže želatin koji sadrži životinjske kosti), ali ni to nije razlog za sekiraciju jer je, kao što je već rečeno, post prvenstveno stanje duhovne svesti.

Foto: Marko Todorović

Najbitnije je da u narednih 40 dana, kao što je patrijarh Pavle savetovao, ne psujete, nemate loše i pogane misli, ne ponašate se nedostojno, ne budete gordi i egoistični, saslušate svakoga i pomognete svakome ko traži vašu pomoć.

Za one koji se potpuno pridržavaju telesnog posta bitno je da znaju da je takozvano pošćenje na vodi (bez ribe) obavezno samo u poslednjih sedam dana, a ne ranije.

Ono što svakako danas nikako ne smete da radite, bez obzira na to da li ste vernik ili ne, jeste da nikome ne mislite zlo, ne budete ljubomorni i ne svađate se. Uzdržite se danas od strasti, jer se (barem prema narodnoj tradiciji) veruje da oni, koji su na prvi dan velikog posta umereni i blagonakloni, svojim ponašanjem obezbeđuju prosperitet svoga doma.

Napišite nam u komentarima da li se i vi pridržavate pravila koja su vezana za Božićni post?

[adsenseyu1]

(Telegraf.rs)