MIT O ŽENSKOM PRIJATELJSTVU: Šta se dešava kada se jedna drugarica uda?

prijateljice

Foto: Pixabay

Žene se udaju kasnije, nezavisnije su, češće se razvode i duže žive, više nego u ijednoj tački u istoriji. Skraćenica BFF postala je sinonim za glamurozne cure koje se ludo zabavljaju. Šta je danas žensko prijateljstvo i da li je za njega brak otrov?

“U poslednjih pedeset godina, stanje ženskog prijateljstva je u porastu”, konstatuju Merilin Jalom i Tereza Donovan Braun, autorke revolucionarne enciklopedije o ženskim prijateljstvima, Društveni pol: istorija ženskog prijateljstva, ali se i osvrću na nepravdu o kojoj je pisala i velika Virdžinija Vulf.

[adsenseyu5]

U feminističkom klasiku iz 1929. godine “Sopstvena soba”, spisateljica zastaje i tera čitaoca da zamisli situaciju koja nije prethodno bila vidljiva u literaturi toga doba: o prijateljstvu dveju žena. “Kloi se dopala Olivija…” Jednostavan zaključak.

https://www.dnevne.rs/tema-dana/poruka-lekara-iz-tirsove-koja-pogadja-u-srz-problema-pijemo-antibiotike-8-puta-vise-nego-zapadnjaci-decu-za-svaku-sitnicu-vodimo-kod-doktora

“Nemojte da crvenite”, obraća se ona čitaocu i tera ga da se zamisli nad nečim tako uobičajenim. “Hajde da u privatnosti sopstvenog društva priznamo da se te stvari ponekad dešavaju. Ženama se nekad dopadaju žene.”

Ali bio je to dugotrajan put, znala je to i Virdžinija Vulf bez tone internet podataka. “Zamislite, na primer, da su muškarci u literaturi predstavljani isključivo kao ljubavnici, a nikada kao prijatelji muškaraca, vojnici, mislioci, sanjari: koliko bi malo činova bilo u Šekspirovim delima, koliko bi književnost patila!”

Prijateljstvo je kao tema uvek bilo manje glamurozno od ljubavi, a žensko još manje glamurozno od muškog. Tu nepravdu, s posvetom preminuloj prijateljici, autorke su pokušale da isprave napisavši pravi udžbenik.

[adsenseyu1]

Počev s biblijskom istorijom do današnjih dana, besomučno su tragale za dokazima uvažavanja ženskih prijateljstava – ponekad uzalud, a ponekad nailazeći na konkretne priče.

Od Aristotela, Merilin Jalom i Tereza Donovan Braun su preuzele dve važne definicije prijateljstva: kao ideje “jedne duše u dva tela” i “drugog sebe”.

NARODNI OBIČAJI I VEROVANJA: Sutra slavimo Svetog Luku, ovu jednu stvar nikako ne smete da radite

U samoj Bibliji, gde se uglavnom samo oseća prisustvo žena kroz priču naratora, arhetipi prijateljstva su Ruta i Noemina, Marija Isusova majka i Jelisaveta, majka Jovana Krstitelja, i pretpostavka prijateljstva između Marte i Marije Magdalene.

[adsenseyu5]

Francuska revolucija iznedrila je priču o madam Rolandi i Sofi Granšamp, i poslednjem zahtevu osuđene na giljotinu Rolande, koja kaže prijateljici da će je njeno prisustvo na ruti ka pogubljenju i to što je ne ostavlja u takvom času, učiniti vrednom.

DOŠLA SAM U BEOGRAD IZ AUSTRALIJE NA 10 GODINA MATURE: “Ispalila sam se kao NIKAD u životu!”

Klasični filozofi – redom muškarci – verovali su u prijateljstvo dva čoveka koji pomažu jedan drugome da moralno napreduju. Kako žene nisu bile deo javnog života, njihovo prijateljstvo nije bilo od značaja. Monahinje, među prvim intelektualkama bile su i prvi dokumentovani primeri ženskog prijateljstva, tako dugo namerno sklanjanog sa pozornice javnosti. Izgovor za sklanjanje žene iz javnog života bilo je dovoljno opravdanje da se nametne mišljenje kako je to razlog superiornosti njihovog prijateljstva. Jer, šta bi drugo radile?

Za razliku od modernih brakova, kada muškarac postaje njen najbolji prijatelj, u 16. veku “podrazumevalo se da žena treba da deli dušu sa svojom najboljom prijateljicom, ali retko ili nikad sa mužem”. Trač je bila ženska reč, reč vezana za ženu prijatelja i nije uopšte imala negativnu konotaciju. Do 17. veka, ženska prijateljstva dobijala su na javnom značaju, a filozof Meri Astel tvrdi da su te veze bile autentičnije i čistije jer su žene bile “manje zabrinute za zbivanja u svetu”. Prijateljstva su se sklapala u komšiluku, jer udajom bi bile razdvojene miljama od sestara i majki.

[adsenseyu1]

Tako su prijateljice preuzimale ulogu zamene za porodicu. Na drugom kraju ekonomskog spektra, prijateljstvo je postalo luksuzan aksesoar među francuskim i engleskim damama 17. veka, kao i kasnije u viktorijansko doba. Bilo je to zlatno vreme i za salonske prijateljice, koje su stvarale društveni život nezavisno od svojih muževa. Prijateljstvo je bilo alat za prefinjenost, tvrde autorke ovog istorijskog udžbenika.

Žene na svim ekonomskim nivoima i u svim periodima istorije, s vremena na vreme nalazile bi se u procepu između prijateljstva i porodice. U puritanskoj Novoj Engleskoj, za žene je bilo nedozvoljeno da polažu više na prijateljstvo nego na muža i decu. U kasnom 18. veku, američka spisateljica Lusi Or tvrdi da je brak “otrov za žensko prijateljstvo”. Čak i u 19. veku prijateljstva su postojala i bila veličana, sve dok na scenu ne bi stupio muž.

auto

Foto: Pixabay

Upravo je žensko prijateljstvo bilo otrov i za podređenu poziciju žene, jer su iz njega nikle progresivne političke poruke i rođen je vremenom feminizam. Suzan B. Entoni i Elizabet Kejdi Stenton vodile su kampanju za pravo glasa, Džejn Adams je sa grupom saradnica i prijateljica osnovala prihvatilište. Elenor Ruzvelt je zahvaljujući krugu prijateljica postala politička figura za sebe, Beti Fridan, feministkinja, podstakla je drugi talas feminizma i u to vreme veze među ženama priznate su kao snaga, a pojam sestrinstva postao je moćan slogan. Baveći se vrlo malo afroameričkim ženama, i tim jakim specifičnim vezama i prijateljstvima, autorke The Social Sex spotakle su se o zamku 21. veka – kako su primetili američki mediji – a to je dominantna priča o belim, bogatim prijateljicama, Tejlor Svift i kompaniji.

Dvadeset prvi vek, prema autorkama, tretira prijateljstvo žena skoro “ikonično ga promovišući”. Pop kultura, od serije Seks i grad do Broad Cityija, bavi se ženskim prijateljstvima. Ženska prijateljstva u akciji obrađena su u poslednje vreme od Med Meksa, preko Girls, Pitch Perfect, do Orange Is the New Black. Kažu da je Tejlor Svift od prijateljstva napravila odličan biznis, paradirajući armijom poznatih žena koje smatra prijateljicama. Žene se udaju kasnije, nezavisnije su, češće se razvode i duže žive, više nego u ijednoj tački u istoriji. Skraćenica BFF postala je sinonim za glamurozne cure koje se ludo zabavljaju. Šta je danas žensko prijateljstvo?

[adsenseyu1]

Odnos prema prijateljstvima i bliskosti uopšte se promenio tokom protekle decenije u skladu sa ostalim promenama, kaže dr Maja Vukadinović, kulturolog. “Stiče se utisak da mnoge devojke i žene jednostavno nemaju vremena za stvaranje bliskih prijateljskih odnosa.

Opterećene brojnim životnim ulogama i potrebom da svaku od njih ‘odigraju’ savršeno – što je imperativ koji društvo nameće, žene često odustaju od kvalitetnog druženja u koje je potrebno uložiti vreme, emocije, energiju…

NARODNI OBIČAJI I VEROVANJA: Sutra slavimo Svetog Luku, ovu jednu stvar nikako ne smete da radite

Kad tome dodamo revoluciju u komunikaciji koju su donele društvene mreže, onda dolazimo do zaključka da su danas ženska prijateljstva verovatno površnija i kratkotrajnija.

Ipak, ima još sasvim dovoljno žena koje se uprkos jurnjavi za poslom, novcem ili porodičnom životu ne bi odrekle druženja sa drugaricama – makar to druženje bilo jednom mesečno.

[adsenseyu5]

U svim društvenim, ekonomskim i kulturnim promenama opstaju prijateljstva koja dugo traju, a ona nova se grade na drugačiji način i u skladu sa vremenom.”

Ana Vučković, književnica i dramaturg, osvrćući se na holivudski pogled na prijateljstva, kaže da se stanje s prijateljstvima među ženama nije mnogo menjalo i da se danas više insistira na “nekoj posebnoj individualnosti i jačini samog junaka i junakinje, pa taj neki savez, solidarnost i prijateljstvo kao da nisu važni, a jesu”.

DA LI STE IKADA VIDELI OVAJ POTEZ? Cela planeta još priča o ovom neverovatnom udarcu Novaka Đokovića (VIDEO)

“Mislim da bi trebalo da ima više filmskih i drugih priča o ženama saveznicama. Ne moraju to da budu Telma i Luiz, ali opet… Moja dva omiljena filma sa Merilin Monro govore dubinski o ženskom prijateljstvu.

To su Kako se udati za milionera i Muškarci više vole plavuše. Oba govore o ženskim savezima i dogovorima. U prvom, tri devojke iznajmljuju stan da bi uhvatile bogate muževe i to je zapravo proto Seks i grad, 30 godina pre njega. Muškarci više vole plavuše još je bolji primer jer prikazuje pravo prijateljstvo dve devojke koje postoji.”

Dr Maja Vukadinović podseća da osim filma Telma i Luiz koji se iščitava pre svega iz feminističke vizure, brojni filmovi i knjige otvaraju (bolnu) temu šta se dešava sa ženskim prijateljstvom kada se jedna od drugarica uda.

PILOT OBORENOG AVIONA F-117 DANAS ŽIVI U BEDI: Evo šta je rekao našem pukovniku, koji ga je oborio (FOTO) (VIDEO)

“Prisutnost ove podteme unutar priče o ženskom prijateljstvu potvrđuje koliko su patrijarhalni obrasci oduvek oblikovali ove odnose. Žensko prijateljstvo se i danas pojavljuje kao jedna od tema u TV serijama i filmovima.

[adsenseyu1]

Možda to nije oda ženskom druženju kao što je to početkom dvehiljaditih bio Seks i grad, ali to su savremene priče iz vizure današnjih mladih osoba. Serija Girls, recimo, koja predstavlja neku vrstu generacijskog odgovora na Seks i grad pokazuje kako žive mlade žene koje se bore da balansiraju karijeru, ljubavni život i prijateljstva.

Lena Danam u ovoj seriji, kao i u filmu Tiny Furniture prikazuje svu kompleksnost ženskih prijateljstava, a slično čini i Emili Gould koja se nešto pre Danamove proslavila romanom Prijateljstvo o pokušajima dveju devojaka da održe odnos u modernoj urbanoj džungli Njujorka.

https://www.dnevne.rs/magazin/uzor-omladini-srbije-aleksandra-prijovic-odustala-od-skolovanja-sa-17-godina-uziva-u-luksuzu-sa-tri-razreda-skole

Setimo se i odnosa glavne junakinje serije Grey’s Anatomy i njene najbolje drugarice…”

Da je žena ženi vuk moglo je da proistekne u bilo koje doba otkako je ta fraza s autentičnim pominjanjem “čoveka” a ne “žene” nastala.

Kažu da je teško imati drugaricu koja je uvek najlepša, kažu da takva prijateljstva ne opstaju, posebno ne kad postoji – muškarac.

[adsenseyu5]

“I u antici je mogla biti samo jedna najlepša, najfatalnija”, podseća Ana Vučković.

Ali kažu da kad se ostari, onda ženska prijateljstva postaju važnija. To mu dođe kao i u dobru i u zlu. Teško je gajiti prijateljstvo kad podižete porodicu… Džejn Fonda je mudro primetila da žene duže žive zbog ženskih prijateljstava – jer one su jedna drugoj rame za plakanje, psihijatar, lekar za slomljeno srce…

Žene su potrebne jedna drugoj na način na koji muškarci jedni drugima nisu, tvrdi Kler Dejns. Nekad je teže raskinuti sa prijateljicom nego sa dečkom. Nekad nam ona samo treba zbog starog dobrog običaja da se ode do toaleta.

ODLUČAN DA SPASI SRBIJU OD AMERIČKIH UCENA: Putin spremio 3 scenarija za odbranu Srbije

“Setila sam se toga, doduše ne iz filmova iz osamdesetih, ali sa jednog pravog platna, slike Biljane Cincarević, kojoj su ženska prijateljstva velika tema i upravo nedostatak sujete”, kaže Ana Vučković.

“One su toliko čarobne i lepe da ne mogu da se mrze. Da li je to jedini put i da li bi se da, možda, jure istog tipa ili posao tako ponašale – ne znamo.

Ali na najdirljivijoj Biljaninoj slici vidimo dve žene, jedna sedi na WC šolji, a druga stoji pored nje i pravi joj društvo. Upravo taj intimni, samo devojački momenat.”

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs/Izvor:Zorica Marković,Nedeljnik.rs)

[adsenseyu2]