MIROSLAV JE OTIŠAO U ENGLESKU NA OBEĆAN POSAO, A ZAVRŠIO KAO JEDAN OD 400 ROBOVA: Nisam ni slutio da je ovo moguće u 21. veku!

Engleska

Foto: Printscreen

U Velikoj Britaniji osuđeno je pet muškaraca i tri žene poreklom iz Poljske za krivična dela modernog ropstva i pranje novca, a mediji navode da je reč o najvećoj mreži ovog tipa ikad.

Tužioci su naveli da je više od 400 žrtava bilo prisiljeno da radi za male plate, dok su njihove gazde zaradili oko dva miliona funti i živeli luksuzno, preneo je AP.

Grupa je “lovila” beskućnike, bivše zatvorenike i alkoholičare u Poljskoj i mamila ih da dođu u Britaniju lažnim obećanjima o dobro plaćenom poslu.

UPOZORENJE RHMZ: Veliko nevreme stiže u Srbiju!

Neki su na kraju imali plate manje od jednog dolara za dan rada i živeli u veoma lošim uslovima. Često su bili prinuđeni da u obližnjoj prodavnici mole za mrvu hrane jer nisu imali novca.

Miroslav Lehman (38), nije ni slutio kakav ga užas čeka u Engleskoj.

“Došli smo autobusom iz Poljske, a kada smo stigli, sačekala nas je kuća bez grejanja, sa vlagom koja je curila niz zidove i prljavim dušecima na patosu.

O toploj vodi na ni ne pričam, a svoju odeću smo koristili umesto pokrivača” priča Miroslav koji je u Poljskoj prevaren pričom o dobrom poslu u Britaniji.

FOTO: FACEBOOK VIDEO / WEST MIDLANDS POLICE

Međutim, za posao koji je obavljao nije dobijao novac. A smene teškog rada bile su po 13 sati.

“Postavili su jako stroga pravila za naše kretanje i ponašanje. Jedan od robova koji je navodno prekršio pravila, završio je sa polomljenom rukom i zglobom. Nisam smeo da izađem iz kuće čak ni u najkraću šetnju. Pratili su me i potpuno kontrolisali,” rekao je Miroslav.

“DOK SAM ŽIV NEĆE BITI RATA SRBA I HRVATA” On je ubijen samo zato što je želeo mir u Hrvatskoj (VIDEO)

Kako kaže, došao je u Englesku u potrazi za novim početkom u životu.

“Novi život počeo je problemima koje nisam mogao ni da zamislim”, zaključio je.

Ova organizovana banda je u svojoj domovini mamila najugroženije ljude koji su bili očajni u potrazi za boljim životom, znajući da neće imati ko da im pomogne kada ih ubace u lanac svojih robova.

Žrtve su bile kako tinejdžeri, tako i osobe starije od 60 godina.

Pet muškaraca i tri žene osuđeni su na po do 11 godina zatvora.

             

(Dnevne.rs/Kurir.rs/Izvor: BBC)