MATIJA BEĆKOVIĆ: E sad ti, Milo, ni mrtav neću u Crnu Goru!

pisac

Foto: Medija centar Beograd

Za Srbiju je neprihvatljiva odluka Crne Gore da zabrani ulazak u tu zemlju četvorici srpskih intelektualaca, ali naša država neće uzvraćati kontramerama. Prema oceni analitičara, potez Srbije je za poštovanje, jer je ona, za razliku od Crne Gore, rešila da poštuje civilizacijske i evropske tekovine.

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović najavio je da naša država neće uvoditi recipročne mere, iako potez crnogorskih vlasti svakako nije pozitivno dočekan u Srbiji, naročito kada se obeležava sto godina od pobede u Prvom svetskom ratu.

– Taj događaj je zajednička pobeda u teškom vremenu i on je mogao da dodatno unapredi odnose dve zemlje. Odluku o zabrani doneli su ljudi koji su legalno izabrani u Crnoj Gori i ta vlast ima veliku većinu i podršku. Srbija ne želi mere te vrste. Uz poštovanje svih naših razlika, treba da gradimo dobre odnose, a ne da dovodimo u pitanje ono što ne bismo smeli – izjavio je Odalović.

Pod izgovorom da štiti stabilnost i bezbednost od nedobronamernih, Crna Gora je i zvanično priznala da je zabranila ulazak u zemlju akademiku Matiji Bećkoviću, istoričarima Aleksandru Rakoviću i Čedomiru Antiću, kao i profesoru prava Dejanu Miroviću, koji su bili najavljeni kao govornici na proslavi Podgoričke skupštine 1. decembra, u kripti Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

AMERIKA U NEVERICI: Putin razmešta ruske sisteme na Kubu

“Nepoželjni” Bećković juče je za Kurir rekao da neće ni mrtav u Crnu Goru posle zvaničnog obrazloženja Podgorice o ovoj zabrani.
– Neću tamo ni mrtav, a ne bih da proveravam da li je istina ili nije – izjavio je Bećković. Prethodno je rekao da je planirao da, kada umre, živi u Crnoj Gori.

On objašnjava i da mu poziv na obeležavanje sto godina od završetka Prvog svetskog rata i prisajedinjenja Crne Gore Kraljevini Srbiji nije uputila država.
– Imponuje mi da jednoj članici NATO pakta bezbednost može da ugrozi jedan pesnik. Mene nije tamo zvala crnogorska država, nego jedna organizacija, Nacionalni savet Crne Gore i Mitropolija crnogorska, tako da sam ja verovao da je državi dovoljno što ona to ne obeležava, ali da to neće zabranjivati pojedincima i organizacijama – napominje Bećković.

Politički analitičar Dragomir Anđelković pozdravio je odluku Srbije da ne pribegne reciprocitetu jer je time pokazala da je demokratska država.
– Zabrana ulaska je potez totalitarne države Crne Gore, u kojoj režim Mila Đukanovića krši sve civilizacijske i evropske norme. Srbija baš u duhu tih normi treba da se obrati EU i drugim međunarodnim organizacijama kakao bi sprečila progon srpske zajednice u Crnoj Gori i šikaniranje građana Srbije koji žele da u nju otputuju – smatra Anđelković.

Crna Gora

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Njegov kolega Branko Radun kaže da crnogorski režim očigledno ne razume šta je civilizovano ponašanje.
– Pošto ovo nije jedina manifestacija progona Srba, sve više sam uveren da Đukanović i njegova vlast razumeju samo poruke sile, pritiska i ultimatuma. Ovo što su uradili je višestruko skandalozno i liči na fašizam – ocenjuje on.

(Dnevne.rs/Izvor: Ivana Kljajić, Kurir.rs)