Mali Gavrilo je preživeo hladnoću i mrak, ali je pred njim neizvesna sudbina

crkva

Foto: privatna arhiva /printskrin kurur

Beba ostavljena na pragu Crkve Svetog arhangela Gavrila u Čajetini pre deset dana i dalje se nalazi na Odeljenju neonatologije Opšte bolnice u Užicu, a tužilaštvo i policija do sada nisu imali uspeha u pronalaženju bioloških roditelja napuštenog mališana.

Kako pišu “Novosti”, policija trag o majci pokušava da pronađe u zdravstvenim ustanovama. U razgovoru sa lekarima, pokušavaju da dođu do informacija da li je neka pacijentkinja vodila trudnoću, a da se nije porodila u zdravstvenoj ustanovi.

Dok policija pokušava da pronađe dečakovu majku, o njemu se brinu zaposleni na neonatologiji.

– Dečak koga svi u bolnici zovemo Gavrilo i dalje je kod nas, zdrav je i dobro napreduje. Mališan star manje od dve nedelje ostaće i dalje na istom odeljenju još najmanje mesec dana – rečeno je “Novostima” u Zdravstvenom centru u Užicu.

Iz ove ustanove je rečeno da oni brinu o dečaku i da će tako ostati sve dok se ne pronađu dečakovi roditelji ili dok se ne steknu uslovi da Centar za socijalni rad pokrene dalji postupak kojim će biti rešeno gde će mališan nastaviti život.

“TREBALA SI DETETU DATI SIRUP, PA ZATIM DA ZAKAZEŠ PREGLED” Pedijatrica iz Prijepolja stala u odbranu doktorki iz Kragujevca

U Policijskoj upravi Užice potvrđeno je da zasad nema novih saznanja ko bi mogli biti roditelji bebe ostavljene na pragu crkve. Ukoliko potraga za biološkim roditeljima ne bude dala rezutate, brigu o bebi preuzeće Centar za socijalni rad u Čajetini, prenose “Novosti”.

– Beba je na sigurnom, to je najvažnije, a ako potraga za roditeljima ne uspe dečaku ćemo prvo dati lično ime. Zatim ćemo sprovesti proceduru koja podrazumeva davanje starateljstva nad detetom, najpre privremenog, u hraniteljskoj porodici – objasnio je Pajo Bogdanović, direktor Centra za “Novosti”

Dečak još nije upisan u matičnu knjigu, još nema ime, ali ga medicinari zovu Gavrilo, po hramu ispred koga je ostavljen.

– Najvažnije je da je mališan ostavljen ispred crkve u prohladno jutro zdrav, vakcinisan je i zaštićen od eventualnih infekcija i zasad ostaje na sigurnom kod nas u bolnici – dodali su u Zdravstvenom centru.

NOVI SKANDAL U SRPSKOM ZDRAVSTVU? Majka optužuje lekare u Vršcu! Dok joj je ćerka gorela od temperature, lekari i medicinske sestre pili su rakiju?!

Podsetimo, beba je ostavljena na pragu crkve 9. oktobra.

 UŽIČANI ŽELE DA POMOGNU BEBI

Slučaj dečaka nazvanog Gavrilo prvi je primer mališana, u dugoj istoriji ovdašnje bolnice, bez poznatih podataka o biološkoj majci. Osim medicinskog osoblja, i sugrađani su voljni da se uključe u brigu o detetu.

otac

Foto: Pixabay

U bolnici kažu da Užičani nude da donesu potrepštine za dete, od hrane do pelena i benkica, ali lekari napominju da za ovu vrstu pomoći zasad nema potrebe.

(Dnevne.rs/Izvor: Telegraf/Novosti)