LINGVISTA RANKO BUGARSKI: Srpski, crnogorski, hrvatski i bosanski su zajednički jezik

karta

Foto: wikipedia

Sa lingvističkog aspekta, nema nikakve sumnje da su srpski, hrvatski, bosanski i crnogorski jezik zajednički jezik koji je razdvojen iz političkih razloga.

To je izjavio lingvista Ranko Bugarski.

„Imamo četiri različita jezika gledano sa političkog i administrativnog stanovišta, a nikako sa lingvističkog“, rekao je Bugarski na predstavljanju svoje knjige „Govorite li zajednički“, na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

PENZIJE SE VRAĆAJU NA STARO?! MMF sugerisala predstavnicima vlade da ukinu privremene krizne mere za penzionere

Bugarski je naveo da svako može da naziva taj zajednički jezik kako želi, jer nije suština u imenu jezika, već je bitna svest da govorimo zajednički jezik.

zemlja

Foto: youtube.com/WonderWhy

„Dakle, ono što je bitno jeste svest da govorimo zajednički jezik i to je nešto što nam donosi velike prednosti koje se guraju u zapećak i ne koriste se iz političkih razloga“, kazao je Bugarski i dodao da je to suština Deklaracije o zajedničkom jeziku, koja je javnosti ponuđena na potpisivanje prošle godine.

POSLE MOSKVE PREDSEDNIK SRBIJE ZAOŠTRIO RETORIKU: Izjava Aleksandra Vučića iznenadila Zapad!

Bugarski je rekao da on taj zajednički jezik i danas zove „srpskohrvatski“ bez pretenzije da taj naziv nameće bilo kome, i naveo da je za svojih 85 godina života govorio isti taj jezik pod pet-šest različitih zvaničnih naziva.

(Dnevne.rs/rs.sputniknews.com/Izvor: Tanjug)