LEGENDARNA SRPSKA GLUMICA PREMINULA POSLE TEŠKE BOLESTI

DNEVNE

Foto: Dnevne.rs

Milena Dravić (78), legendarna jugoslovenska glumica, preminula je noćas u Beogradu posle teške bolesti, potvrđeno je u Udruženju dramskih umetnika Srbije.

Filmska, televizijska i pozorišna glumica Milena Dravić, od svoga prvog filma “Vrata ostaju otvorena” – koji je kao tinejdžerka 1959. snimila pod rediteljskom palicom izuzetnog, pokojnog Františeka Čapa, češkoga emigranta stalno nastanjenog u Sloveniji – izrasla je u miljenicu gledalaca.

 Svojim šarmom i spontanošću se nametnula, pa ubrzo snima i brojne druge filmove.

TUKLI SU GA SKINHEDSI DO SMRTI: Mali Dušan imao je samo 13 godina..

Motivisana uspehom koji je do tada postigla upisuje Akademiju za film, pozorište, radio i televiziju. Kada za svoju šestu ulogu – seoske devojke koja kao prekobrojna kreće za momkom na radnu akciju u Prekobrojnoj (1962), reditelja Branka Bauera, osvaja Zlatnu arenu na festivalu u Puli, postalo je jasno da je jugoslovenska kinematografija dobila izuzetnu glumačku ličnost.

Od tada, sarađujući sa više od trideset reditelja svih generacija, neprekidno igra uglavnom glavne uloge u više od pedeset filmova najrazličitijih žanrova, postavši jednim od glumačkih postulata srpske kinematografije, iako je često igrala i u drugim sredinama.

BILA JE SAMO “SLOBINA DEVOJKA”: Unovčila je ulogu prevarene supruge i danas je najveća zvezda u Srbiji

 Svoju drugu Zlatnu arenu dobija za ulogu krojačice koja se prudržuje partizanskome biciklističkom bataljonu u Biciklistima (Puriša Đorđević), 1970.

(Dnevne.rs/Izvor: Telegraf.rs)