Lazanski raskrinkao udar na Srbiju, pa opleo po Kolindi!

politika

Foto: Tanjug

Vojno-politički komentator Miroslav Lazanski izjavio je da su Poljaci iskazali nepoštovanje prema sovjetskim žrtvama i srpskim žrtvama nepozivajući predstavnike Rusije i Srbije na obeležavanje godišnjice Drugog svetskog rata.

– Ovo je besramna politizacija onoga što se desilo u II svetskom ratu, ali mi smo svedoci jednog trenda pokušaja revizije i povoda, i uzroka, i rezultata II svetskog rata i to se samo uklapa u taj trend, pri čemu Poljaci imaju jedan izrazito visok stepen rusofobije.

Morali su da iskažu poštovanje prema sovjetskim žrtvama i žrtvama koje je Srbija podnela u II svetskom ratu. Ovo je ozbiljan politički gaf Varšave. Šta smo mi to uradili Poljacima da oni prema nama ovako postupe? Nikakav sukob nismo imali, primali smo njihove izbeglice u Jugoslaviju. To se sve arhivira i treba birati trenutak kad ćemo im to vratiti! Reciprocitet u diplomatiji je zlatno pravilo – rekao je Lazanski.

On je podsetio da je činjenica da do pada Italije u septembru 1943. godine, Hrvati nisu bili masovno u NOB.

Govoreći o izjavi predsednika Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović da je više od pola miliona hrvatskih građana učestvovalo u NOB, Lazanski kaže da se radilo najviše o Srbima.

– U Blajburgu je zarobljeno oko 140.000 pripadnika oružanih snaga NDH, krajem drugog svetskog rata, nakom četiri godine žestokih borbi. To pokazuje da je ustaški pokret prilično bio utemeljen u narodnim masama, što nas u školama nisu učili u ime bratsva i jedinstva. Onda nije ni čudno šta se desilo u Hrvatskoj 1991. i šta se i danas dešava – objasnio je vojno-politički komentator.