KUĆNI TEST OD 10 SEKUNDI: Uradite jednostavnu kontrolu svakog jutra i otkrijte da li ste zaraženi koronavisrusom

maska

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Organizam zaražen koronom, dok je bolest u početnoj fazi, ne mora da pokaže znake infekcije nekoliko dana.

Tajvanski stručnjaci predlažu da sami obavite jednostavnu kontrolu svakog jutra i otkrijete da li imate simptome obične prehlade ili ste eventualno zaraženi koronavirusom.

Duboko udahnite i zadržite dah duže od 10 sekundi. Ako to možete da uradite bez kašljanja, gušenja ili lošeg osećaja, nemate fibrozu u plućima, a to je osnovni pokazatelj da nema infekcije.

Svi bi trebalo da budemo sigurni da su nam usta i grla stalno vlažna. Nikad suva! Popijte malo vode svakih 15 minuta. Zašto?

SVE O ZABRANI ULASKA U SRBIJU: Po dolasku iz ovih država morate u IZOLACIJU

Čak i ako virus uđe u usta, pitka voda ili druga tečnost će ga preneti kroz jednjak do stomaka. Tamo će stomačne kiseline ubiti virus. Ako ne pijete dovoljno vode redovno, virus može ući u dušnik i dalje u pluća.

Organizam zaražen koronom, dok je bolest u početnoj fazi, ne mora da pokaže znake infekcije nekoliko dana. Najnovija informacija je da period inkubacije može biti i do 28 dana pre pojave simptoma korona virusa.

U trenutku kada osoba već ima temperaturu i kašlje može biti prekasno za odlazak u bolnicu. Prvo će biti zaraženo ždrelo, a zatim ćete osetiti da vam je suvo grlo i ti simptomi će trajati tri-četiri dana.

Virus će se nakon tog perioda spojiti s nazalnom tečnošću, prodreti u dušnik i ući u pluća, prouzrokujući Vuhan pneumoniju. Ovaj stadijum traje pet-šest dana.

Saveti za pravilno nošenje zaštitne maske za lice

Upala pluća, visoka temperatura i otežano disanje siptomi su zaraženosti virusom Covid-19. Nos će vam biti zapušen tako da ćete imati osećaj kao da se davite. Važno je da odmah potražite lekarsku pomoć ako imate ove simptome.

Ako prehlađenoj osobi curi nos i boli je grlo, nije zaražena virusom korone, jer pneumonija (upala pluća) daje suv kašalj bez curenja iz nosa. To je najlakši način da ga otkrijete.

     

(Dnevne.rs/Tanjug)