KOSOVO JE SRBIJA, ORI SE U UJEDINJENIM NACIJAMA: Evo koje pismo Srbije Ban Ki-Munu je ZAPALILO Njujork i UNESKO!

grafit

– Kosovo kao teritorija shodno važećoj i obavezujućoj rezoluciji SB UI 1244 (1999), pod upravom Ujedinjenih nacija, u kom kontekstu se ne može smatrati državom kao subjektom međunarodnog prava – rekao je šef srpske diplomatije

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić pisao je generalnom sekretaru UN Ban Kimunu povodom namere Kosova i Metohije da postane članica Uneska, saznaje RTS.

[adsenseyu5]

U pismu, piše da Srbija nije promenila svoju poziciju u odnosu na status Pokrajine, iako se suočava sa zahtevima i nastojanjima Prištine da se uključi u rad međunarodnih organizacija izvan konteksta dogovora o regionalnom predstavljanju i saradnji.

– Kosovo kao teritorija shodno važećoj i obavezujućoj rezoluciji SB UI 1244 (1999), pod upravom Ujedinjenih nacija, u kom kontekstu se ne može smatrati državom kao subjektom međunarodnog prava, ne može se samim tim kvalifikovati ni za prijem u Unesko – naveo je Dačić.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Dodao je da bi u tom smislu svako drugačije postavljanje prema razmatranju pitanja članstva Kosova u Unesku predstavljalo ignorisanje, odnosno povredu pravnih pravila nastalih pod okriljem UN radi očuvanja međunarodnog mira i bezbednosti.

Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova/Ognjen Stevanović

Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova/Ognjen Stevanović

Šef srpske diplomatije podsetio je da je od juna 1990. godine pa do danas napadnuto 236 crkava, manastira i drugih objekata u vlasništvu SPC, od kojih 61 ima status spomenika kulture, a 18 je od izuzetnog značaja za Srbiju!

[adsenseyu1]

– Srbija će se svakako suprotstaviti i boriti protiv same ideje da Kosovo i Metohija postane član Unesko, a diplomatija će pozvati i svoje prijatelje da pomognu da se sačuva istorijska istina – izjavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Foto: Tanjug / Sava Radovanović

On je, posle liturgije u manastiru Svetih arhangela u Prizrenu, povodom obeležavanja manastirske slave Sabora Svetog arhangela Gavrila, rekao da 17. mart nije zaboravljen i da bi oni, koji su spalili Bogorodicu Ljevišku, desetine srpskih crkava, sada želeli da se predstave kao čuvari nasleđa Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji.

– Možda bismo, da nisu palili srpske crkve i da nisu odsekli glavu ocu Haritonu i možda da nije bilo 17. marta, lakše poverovali u to, ovako nećemo. Unesko ne sme i ne može da prihvati da je Visoke Dečane gradio bilo ko, osim srpski naroda i Srpske pravoslavne crkve – poručio je Vulin.

(Telegraf.rs)

1 Comment on "KOSOVO JE SRBIJA, ORI SE U UJEDINJENIM NACIJAMA: Evo koje pismo Srbije Ban Ki-Munu je ZAPALILO Njujork i UNESKO!"

  1. Tako je gdin Vulin morate se znati argumentima obraniti sebe i svog naroda i svetinja svojih.

Comments are closed.