KORONAVIRUS JE OTPORNA NA VISOKE TEMPERATURE, EVO KADA NAM STIŽE NOVI TALAS: Reči Darije Kisić odjekuju Srbijom!

doktorka

Foto: Printscreen/Prva TV

Zamenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević rekla je da je epidemiološka situacija u Srbiji stabilna, ali da moramo biti svesni da je koronavirus još tu.

– Svedoci smo da se nalazimo u silaznom delu krivulje, intenzivno radimo testiranje svih kontakata uključujući i asimptomatske nosioce i apsolutno nema razloga za zabrinutost, ali moramo biti svesni da je virus još tu – rekla je doktorka Kisić Tepavčević.

Na pitanje da li sa sigurnošću možemo da kažemo da je COVID-19 potekao sa pijace u Vuhanu i da ga je preneo slepi miš, doktorka Kisić Tepavčević kaže da to ne može sa sigurnošću da se tvrdi.

– Velika je verovatnoća je da se tamo desila ekspozicija. Da li je u pitanju neka hrana, to sada ne znamo, da li je u pitanju virus koji se sa životinje preneo na čoveka, to je veća verovatnoća, mada nijedna studija nije opovrgla tu hipotezu, ali da li možemo sa sigurnošću da kažemo – ne, ne možemo – rekla je doktorka Kisić Tepavčević.

Prema njenim rečima savremeni čovek zahteva neki čarobni štapić, a mnogi ne mogu da prihvate da mere koje su banalne, kao što su pranje ruku i fizička distanca, spašavaju život.

KRATKA I JASNA PORUKA: Oglasio se Cecin sin nakon haosa u Titelu

Doktorka Kisić Tepavčević očekuje da će se novi talas pojaviti i na jesen, na šta ukazuje njegova velika učestalost na južnoj hemisferi i opstanak na visokim temperaturama.

– Samo treba spremni da ga dočekamo, da sva saznanja koja smo stekli u prethodnom periodu primenimo, i ne treba to da gledamo sa nekim strahom i panikom – rekla je doktorka.

 

(Dnevne.rs/RTS)